Уникално място с мистериозна история крие европейски град. Хълмът на кръстовете е разположен на 12 километра северно от малкия индустриален град Шяуляй в Литва. Той е национален център за поклонение. На малък хълм има стотици хиляди кръстове, които представляват християнската преданост и паметник на литовската национална идентичност.

Град Шяуляй е основан през 1236 г. и е окупиран от тевтонските рицари през 14 век. Традицията за поставяне на кръстове датира от този период и вероятно за първи път е възникнала като символ на литовското неподчинение на чуждите нашественици. От средновековния период Хълмът на кръстовете представлява мирната съпротива на литовския католицизъм срещу потисничеството. През 1795 г.

Шяуляй е включен към Русия, но е върнат на Литва през 1918 г. Много кръстове са издигнати на хълма след селското въстание от 1831-63 г. До 1895 г. е имало най-малко 150 големи кръста, през 1914 г. 200, а до 1940 г. е имало 400 големи кръста, заобиколени от хиляди по-малки.

Пленен от Германия през Втората световна война, градът претърпява сериозни щети, преди Съветска Русия да си го върне в края на войната. От 1944 г. до независимостта на Литва през 1991 г. Шяуляй е част от Литовската съветска социалистическа република на СССР. По време на съветската епоха поклонението до Хълма на кръстовете служи като жизненоважен израз на литовския национализъм. Многократно кръстовете са премахвани.

Три пъти през 1961, 1973 и 1975 г. хълмът е бил заравняван, кръстовете са опожарявани или превръщани в старо желязо, а районът е затрупван с отпадъци и канализация. След всяко от тези осквернявания местни жители и поклонници от цяла Литва бързо възстановяват кръстовете на свещения хълм.

През 1985 г. Хълмът на кръстовете най-накрая е оставен на мира. Оттогава славата на свещения хълм се е разпространила по целия свят и всяка година се посещава от много хиляди поклонници. Папа Йоан Павел II посещава мястото през септември 1993 г.

Размерът и разнообразието на кръстовете е също толкова удивително, колкото и техният брой. Красиво издълбани от дърво или изваяни от метал, кръстовете варират от три метра височина до миниатюрни. Във ветровитите дни кръстове създават уникално красива музика.

Превод: GlasNews.bg