През изминалата година починаха мнозина известни личности, които с творчеството и делата си са оказали влияние на целия свят.

Сред тях има спортисти, хора на изкуството, вдъхновяща със своето безсмъртно творчество, и политици, чиито идеи по ключови политически въпроси са изградили светът такъв, какъвто е бил.

Тото Котуньо, Тина Търнар, Пако Рабан, Василис Карас, Херни Кисинджър са само част от личностите, които приключиха земния си път.

Нека си припомним за тях през последните часове на отминаващата година.

Джулиан Сандс (4 януари 1958 - януари 2023)

Британският актьор Джулиан Сандс, изчезнал безследно по време на поход в планината Сан Габриел в Калифорния, бе открит мъртъв след 6 месеца.

Той стана известен с ролите си във филми като "Стая с гледка" с Хелена Бонам-Картър, "Да напуснеш Лас Вегас" и в други телевизионни сериали. Разследването за трагичната му смърт остана без финал, тъй като съдебните медици не могат да установят как точно е загинал.

Той е бил запален планинар, като е участвал в изкачвания на върхове в различни точки на света. 

Кен Блок (21 ноември 1967 - 2 януари 2023)

Легендарният американски състезател и шоумен Кен Блок почина в катастрофа с моторна шейна на 2 януари.

Блок се спускал по стръмен склон, когато превозното средство  се преобърнало и го притиснало. 55-годишният мъж починал намясто от раните си.

Загина пилотът на състезателна кола Кен Блок

Отбелязва се, че Блок е пътувал като част от група, но по време на инцидента е бил сам. Медицинските власти ще установят официалната причина за смъртта му.

Кен Блок участва огромен брой състезания, включително скейтборд, сноуборд, мотокрос, рали, рали крос и др. Кен Блок е известен и с видеоклиповете си на Gymkhana, които събират милиони гледания в социалните мрежи.

Джина Лолобриджида (4 юли 1927 - 16 януари 2023)

Италианската актриса Джина Лолобриджида, описвана като "най-красивата жена в света", почина на 95-годишна възраст на 16 януари

"Ла Лоло", както я наричат нежно в Италия, е издъхна в клиника в Рим.

Почина италианската актриса Джина Лолобриджида

Тя е със скромен произход, но успява да се издигна до върха на киноиндустрията. Лолобриджида играе с холивудски звезди като Хъмфри Богарт, Рок Хъдсън, Бърт Ланкастър, Тони Къртис и Франк Синатра, превръщайки се в една от най-разпознаваемите икони на киното от 50-те и 60-те години.

Сред нейните филми са "Кръстосани мечове", "Гърбушкото от Нотр Дам" и "Красива, но опасна".

Лолобриджида става фотограф и скулптор, след като се отдалечава постепенно от света на киното през 60-те години.

 Пако Рабан (18 февруари 1934 - 3 февруари 2023)

На 88 години на 2 февруари света напусна легендарният дизайнер, запомнен с емблечатичните си дизайни и ексцентричния си стил, Пако Рабан.

Той е роден на 18 февруари 1934 г. в град Сан Себастиан, страната на Баските. Напуска Испания и заминава за Франция със своята майка в края на Испанската гражданска война. Получава образование на архитект, но се превръща в „непоносимото дете“ в света на френската мода на 60-те години.

"Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни. Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте", Това послание оправя Рабан към учениците от лицея La Croix-Rouge в Брест, с които се запознава през 2010 г.

Почина легендарният Пако Рабан

Ракел Уелч (5 септември 1940 - 15 февруари 2023)

На 82-годишна възраст, след кратко боледуване, почина американската актриса и секссимвол на Холивуд Ракел Уелч. Тъжната вест покруси феновете ѝ на 15 февруари.

Уелч e родена през 1940 г. и израства в Калифорния. В тийнейджърските си години печели няколко конкурса за красота. Започва актьорската си кариера с поредица от роли в незначителни филми, включително  музикалния "Roustabout" от 1964 г., с участието на Елвис Пресли.

Почина актрисата Ракел Уелч

Големия си пробив прави, когато е избрана  да участва в научнофантастичния филм "Fantastic Voyage" от 1966 г.

В продължилата пет десетилетия своя кариера, носителката на "Златен глобус" се е снимала в повече от 30 филма - включително "Fantastic Voyage" и "Тримата мускетари", както и в около 50 телевизионни сериала.

Играе главна роля в "One Million Years BC" - филм, а "Златен глобус" за най-добра актриса печели в Тримата мускетари" (1973).

Мери Куант (11 февруари 1930 - 13 април 2023)

На 13 април почина британският моден дизайнер Мери Куант, сочена за жената, предизвикала революция в света на модата, популяризирайки миниполите през 60-те години.

93-годишната Куант издъхна в дома си в Съри, Великобритания.

В началото на тази година, тя бе една от над 1100 личности, включени в ежегодния списък на получаващите почетни титли и звания за заслуги към Обединеното кралство, подписан за първи път от новия британски крал Чарлз III. Куант беше отличена за постиженията си в сферата на модата.

Тина Търнър (26 ноември 1939 - 24 май 2023)

На 24 май черна вест покоси меломаните по целия свят. Тина Търнър, една от най-великите и харизматични рок вокалистки, почина на 83-годишна възраст.

"Кралица на рокендрола" издъхна след дълго боледуване в Кузнахт, близо до Цюрих в Швейцария. Родената в САЩ звезда беше известна с наелектризиращото си присъствие на сцената и поредица от хитове.

Кариерата ѝ започна през 50-те години на миналия век, в ранните години на рокендрола.

Открива я първият ѝ (тогава бъдещ) съпруг, Айк Търнър. За пръв път става прочута през 60-те години на миналия век.

Домашното насилие, на което я подлага Айк, и дългата ѝ борба да се освободи от него, са документирани в холивудски филм от 1993 г. с участието на Анджела Басет, който печели три Оскара.

Житейската история на Тина Търнър е увековечена и в популярно шоу на Уест Енд, което все още се играе.

Тина Търнър никога не е виждала внуците и правнуците си

Тина Търнър ще остане в съзнанието на хората с буйната си коса, тесните дънки, късите поли, високите токчета и най-вече с вкуса си към музикални експерименти и затрогващи балади. Тя бе известна с прозвището "Кралица на рокендрола" и получи 8 награди Грами, от които 6 през 80-те години.  Сред хитовете ѝ са "Typical Male", "The Best", "Private Dancer" и "Better Be Good to Me".

Силвио Берлускони (29 септември 1936 - 12 юни 2023)

Силвио Берлускони, получил от сънародниците си прозвището "Кавалиери" (рицар), почина в миланската болница "Сан Рафаеле" на 12 юни. Берлускони издъхна на 86 години. Кариерата му в политиката започва преди няколко десетилетия, а неговата партия Forza Italia е член на управляващата коалиция. Но през годините на политическата сцена Силвио стана известен и с многото си романи, луксозен начин на живот и скандали.

Роден през 1936 година, Берлускони завършва право в университета в Милано. Занимава се със строително предприемачество и натрупва значително състояние през 70-те години. През 1974 г. създава кабелната телевизия „Телемилано”, която съвсем скоро се превръща в предизвикателство за националния монопол. Само шест години след първия си канал, създава и първата комерсиална телевизионна мрежа – „Канале 5”, която през следващите години доминира телевизионния пазар. Берлускони притежава фирми, магазини, киносалони и дори футболния Милан.

„Берлускони оказа огромно влияние върху италианската култура, върху манталитета на хората. Защото още с появата на комерсиалната му телевизия в началото на 80-те години на миналия век, Италия беше между католическата традиционна култура и лявата комунистическа култура. Той въведе нов тип прогресивна мисъл, което означава социална промяна и по-свободна гражданска ориентация и по-свободни, например, сексуални навици”, коментира след смъртта му професорът по политически науки в университета „Луис” Лоренцо де Сио.

Кариера на певец на лайнер, любовници и скандали. С какво се прочу Силвио Берлускони

Кормак Маккарти (20 юли 1933 - 13 юни 2023)

Американският писател Кормак Маккарти, носител на наградата "Пулицър", почина на 13 юни. Той бе на 89 години.

Смъртта на твореца, известен с романите си "Пътят", "Няма място за старите кучета", "Кървав меридиан", настъпи в дома му в Санта Фе, щата Ню Мексико.

Нихилистичните и жестоки разкази на Маккарти за американската граница му носят награди, филмови адаптации и завлазяват умовете на милиони читатели.

Кормак Маккарти е може би най-големият американски писател след Ърнест Хемингуей или Уилям Фокнър, пише за него Ройтерс. 

Малко известен в първите около 60 години от живота си, но възторжени отзиви за романа "Всички красиви коне" от 1992 г. - първият от "Трилогията за границата", променят това. 

През 2005 г. Маккарти публикува романа "Няма място за старите кучета", който по-късно е адаптиран за големия екран.

Маккарти никога не се появява на червения килим. Той пази ревниво личния си живот и почти никога не дава интервюта. Писателят обаче направи изключение единствено за Опра Уинфри.

 Шинейд О'Конър (8 декември 1966 - 26 юли 2023

На 56-годишна възраст през юли почина ирландската певица Шиниъд О’Конър.

Шиниъд О'Конър става известна с кавъра на Nothing Compares 2 U на Принс през 1990 г. Песента е обявена за сингъл номер едно в света през 1990 г. от Billboard Music Awards. Певицата издава 10 студийни албума.

Шиниъд е от семейство с упражнявано насилие и говори открито за собствените си психични проблеми. Певицата без колебание изразява силни позиции по теми като организираната религия, правата на жените, войната, сексуалните посегателства над деца.

Шинийд О’Конър е ръкоположена за свещеник в Ирландската ортодоксална, католическа и апостолическа църква, църковна група без връзка с Католическата църква. Не пести критики към Ватикана, папите и Католическата църква.

В последната си публикация в социалните медии тя сподели снимка на покойния си син и написа: „Продължавам да живея като неумряло нощно създание. Той беше любовта на живота ми, лампата на душата ми“.

18-годишният Шейн се самоуби в началото на 2022 година.

Тото Кутуньо (7 юли 1943 - 22 август 2023)

22 август донесе черна вест за любителите на хубавата песен. Почина световноизвестният певец и легенда на италианската музика Тото Кутуньо. Той си отиде на 80-годишна възраст.

Кутуньо е роден на 7 юли 1943 г., а музикалната му кариера започва през 1966 година. Той се превръща в символ на италианската музика в чужбина благодарение на известния му хит L'Italiano. Песента продава милиони записи и го прави известен по целия свят.

Почина Тото Кутуньо ВИДЕО

Италианецът има 15 участия във фестивала в Санремо (с историческо представяне през 1990 г. в съчетание с Рей Чарлз), автор е на хитове, обичани и в чужбина - от L'Italiano до Il tempo se ne va, La mia musica, Solo noi.

Кутуньо е носител на десетки отличия от различни музикални фестивали. Най-голямата му награда остава половинвековната любов и признателност на зрителите, които ще се радват на незабравимите му хитове и след смъртта му.

През 2013 година Тото Кутуньо, Ал Бано и Умберто Тоци излязоха за първи път заедно на една сцена и то в България. Те изнесоха своя концерт на 16 април. 

 Сър Боби Чарлтън (11 октомври 1937 - 21 октомври 2023)

На 21 октомври, само седмица след рождения си ден, почина легендата на световния футбол сър Боби Чарлтън. Той издъхна на 86-годишна възраст. 

От години иконата на британския футбол страдаше от деменция.В славната си кариера той има световна титла от mондиал 1966, седем трофея с "Манчестър Юнайтед", сред които КЕШ, носител е на “Златната топка” (1966 г.) и безброй индивидуални награди.

Сър Боби Чарлтън е сред пътниците на злополучния полет с отбора на "червените дяволи", който катастрофира на летището в Мюнхен през февруари 1958 година. Тогава Боби Чарлтън оцеля, но 23 други пасажери, сред които 8 футболисти на “червените дяволи”, загубиха живота си.

Матю Пери (19 август 1969 - 28 октомври 2023)

Утрото на 28 октомври донесе черна вест за няколко поколения. Актьорът Матю Пери, изиграл обичания персонаж на Чандлър Бинг в хитовия сериал  "Приятели", бе открит мъртъв.

54-годишният Пери загина в джакузито в своя дом в Лос Анджелис. Смъртта му е причинена от "острите ефекти" на приема на кетамин, съобщи по-късно Службата за съдебна медицина на окръг Лос Анджелис. За кончината му, определена като "злополука", са спомогнали обаче и други фактори: "задушаване", "коронарна болест" и "ефектите на бупренорфина" - лекарство, използвано за лечение на опиоидна зависимост.

Матю Пери е роден в Масачузец, но когато е само на година родителите му се развеждат и се мести заедно с майка си в Канада. Учи заедно с Джъстин Трюдо в основно училище и в автобиографията си "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" разказва, че дори го е бил като са били малки. Актьорът разказа как се е преборил със зависимостта си от наркотиците и алкохола в своите мемоари от 2022 г. Споделя в книгата, че дори не се е налагало да играе ролята на Чандлър Бинг, по думите му, все едно някой го е следил в живота и просто го е пресъздал като герой от сериал.

Внезапната му смърт предизвика шок  у звездите на Холивуд, колегите му и феновете на "Приятели" по целия свят. Той играе и в други хитови телевизионни продукции през годините, включително "Бевърли Хилс 90210", "Западното крило" и "Стари приятели".

 Хенри Кисинджър (27 май 1923 - 29 ноември 2023)
 
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 29 ноември, на 100-годишна възраст. Като външнополитически съветник, а по-късно и като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд републиканецът играе ключова роля във формирането на външната политика на САЩ.

Той допринася за прекратяването на войната във Виетнам, за разведряването в отношенията със Съветския съюз, за  откриването на такива с Китай, както и за подобряването на отношенията между Израел и арабските му съседи.

Кисинджър обаче работи и за свалянето на демократично избрани лидери по света и прекрояването на границите на няколко държави. След като напуска поста, той продължава да предлага "геополитически консултации" на десетки международни лидери чрез консултантската си компания Kissinger Associates.

Почина Хенри Кисинджър

Бенджамин Зефеная

Британският писател, поет, драматург, актьор и политически активист Бенджамин Зефаная, който черпеше огромно вдъхновение от карибските си корени, почина на 65-годишна възраст на 7 декември.

В изявление в Инстаграм близките му съобщават, че Зефаная преди осем седмици е бил диагностициран с мозъчен тумор. 

Зефаная, който е роден в Бирмингам на 15 април 1958 г., е най-известен с работата си по въпросите на расизма, бежанците и здравословното хранене.  Телевизионните зрители го познават и като част от актьорския състав на популярния сериал "Остри козирки”.

Колин Бърджис

На 16 декември 77 години почина първият барабанист на AC/DC Колин Бърджис. Първоначалните членове на групата бяха вокалистът Дейв Еванс, басистът Лари Ван Крийд, барабанистът Колин, водещият китарист Ангъс Йънг и ритъм китаристът Малкълм Йънг. Колин се присъединява към AC/DC през 1973 г., но година по-късно е уволнен, защото излиза пиян на сцената. Той беше заменен от доста барабанисти, преди Фил Ръд да се присъедини през 1975 г.

Василис Карас (12 ноември 1953 - 24 декември 2023)

 Легендарният гръцки певец, обичан от три поколения фенове, Василис Карас почина на 70-годишна възраст навръх Бъдни вечер. Един от най-обичаните и емблематични гласове от южната ни съседка се бори дълги години с раково заболяване. 

 Карас е имал здравословни проблеми и през последните дни, като е бил хоспитализиран с коронавирус в интензивно отделение.
Василис Карас е роден на 12 ноември 1953 г. в Кокинохори, близо до Кавала.  На 10-годишна възраст заедно със семейството си се премества в Солун.

Гърция се прощава с Василис Карас: Телевизиите излъчват легендарен концерт от София

Дебютът на голяма сцена Карас прави, когато е 16-годишен. Тогава той пее в нощното заведение "Просфигас" в един от кварталите на Солун. Той е сред най-слушаните изпълнители и у нас, с характерен и неподправено присъствие на сцената.

 Изключително продуктивен през годините, почти всеки негов албум става златен и платинен. Не престава да създава песни, а повечето от тях се превръщат в хитове. Има издадени над 40 албума.

Пълнил е неведнъж зала "Арена Армеец" в София, изнасял е концерти в различни краища на света - Северна Америка, Европа, Азия, Австралия.

Тони Стораро за Василис Карас: Ти ми беше като баща! Почивай в мир!

Жак Делор (20 юли 1925 - 27 декември 2023)

На 98-годишна възраст почина французинът Жак Делор, който е една от водещите фигури в изграждането на единна Европа.

Той е бивш председател на Европейската комисия, смятан е за баща на еврото и е водеща фигура и във френската левица. Делор издъхна в дома си в Париж.

Жак Делор бе начело на ЕК от 1985 до 1995 г. и от Брюксел той се превърна в един от архитектите, оформили контурите на съвременната единна Европа, в основата на което беше създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, на Единния европейски акт, стартиране на програмата за студентски обмен "Еразъм", реформата на общата селскостопанска политика, създаването на Европейския икономически и валутен съюз, което доведе до създаване и на еврото.

Делор е роден в Париж на 20 юли 1925 г. По образование е юрист, специалист по икономически политики. Жак Делор почина в същия ден, в който почина една от ключовите фигури на германските финанси и политика - Волфганг Шойбле, който въплъщаваше бюджетната строгост, която години наред Германия проповядваше и на европейско ниво.