Шофьор, който откаже да бъде проверен и за алкохол, и за наркотици, извършва две самостоятелни нарушения и му се налагат две отделни наказания от по две години без книжка и глоба от по 2 хиляди лева.

Това става известно от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщава news.lex.bg. Тълкувателното дело беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев, като мотив беше, че върховния съд има противоположна практика по член 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

"Отказите по чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата на водач за извършване на проверка за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта са две самостоятелни административни нарушения, като в този случай е приложима нормата на чл. 18 от Закона за административните нарушения и наказания", приемат върховните съдии.

Според закона за движение по пътищата отказа за проверка е с точно определен размер - тя винаги е отнемане на книжката за две години и 2000 лв. глоба, така че ако се откаже и проверка за наркотици, то това би довело до лишаване от правото да се шофира за 4 години и 4000 лв. глоба. Според закона за административните нарушения и наказания, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

В решението се напомня, че според преобладаващото мнение в медицинската наука водачът е в пияно състояние, когато в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0.50 промила. За наркотиците пък законът не поставя праг, а употребата им е напълно забранена, т.е. действа принципът на т. нар. нулев толеранс.

Според съда, всяка една от проверките за алкохол и за наркотици, има самостоятелен характер и предмет. Те се осъществяват с използването на различни устройства и изследвания, започват и протичат независимо една от друга и могат да приключат на различен етап и с различни резултати.

"Когато водачът откаже да бъде проверен/изследван за проверка на всяка от двете субстанции, той по същество отказва да бъдат извършвани действия с различен вид и характер, имащи за цел осъществяване на контрол за спазване на различни забрани, засягащи по различен начин и в различна степен обществените отношения, непосредствен обект на нарушенията", приемат върховните съдии.

В решението те записват и че е "противоречащо на правната и житейската логика и несъответстващо на целта на закона приемането, че двата отказа могат да се приравнят като правни последици и степен на обществена опасност на един отказ по някоя от проверките, респ. да бъде наложено едно общо наказание при наличие на два отказа", пише още в тълкувателното решение. Съдиите Донка Чакърова и Илиана Славовска са го подписали с особено мнение, застъпвайки позицията, че нарушението е едно.