Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят, а моряците – не плават. Това са само част от тревожните констатации в доклада за състоянието на българската армия.

Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се увеличили още повече до близо 22%. Ръст има при офицерите - от 23 на 26%, a при матросите - oт 24 на 27 на сто. Числеността на доброволния резерв е едва 16%.

„За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение“, пише в доклада.

На фона на все по-малко желаещи да служат държавата купува ново въоръжение. Догодина очакваме първите изтребители F-16, бойни машини „Страйкъри“, патрулни кораби и радари.

„Но всичко това няма да доведе до повишаване на бойните способности, ако нямаше мотивирани и знаещи, можещи и военнослужещи. Хората не желаят да служат, ако трябва да го правят на стари системи от 60-те и 70-те години“, обясни Йордан Божилов, зам.-министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

Препоръчват се спешни мерки в закона за подготовка на запаса в мирно време. След 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан, пише в доклада. Обсъжда се задължителна военна подготовка.

„Аз съм далеч от мисълта, че трябва да се върнем към  наборната армия, където всички младежи бяха задължени да служат. Варианти на подготовка в горните класове на училището или университетите в добър според мен“, каза още Божилов пред бТВ.

Въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда, пише още в доклада.