На повечето шофьори им се е случвало да спукат гума по време на пътуване и някои от тях не са подготвени за подобен случай. Те нямат резервна гума и съответно трябва да измислят друг начин за придвижване до място, където проблемът ще бъде разрешен и така ще могат да продължат по пътя си.

Експерти проведоха любопитен експеримент, с който да установят какво разстояние може да измине автомобил със спукана гума. Разбира се, всичко зависи от конкретната ситуация и най-вече от пораженията по колелото, което трябва да бъде заменено, но в случая няма с какво.

Имате помпа в багажника

Гумата е спукана, но нямате резервна в багажника. Имате обаче ръчна помпа или компресор, които могат да бъдат полезни в случая. Помпате гумата до 3 атмосфери и потегляте. След 3-5 минути спрете и проверете с колко е спаднало налягането. Ако то е около една атмосфера, вземете помпата. И така, докато стигнете до място, на което ще ви оправят гумата.

Нямате помпа в багажника

Ситуацията е същата, но разликата е, че в багажника ви няма гума или компресор. Можете да потеглите в това състояние, но само ако настилката на пътя го позволява. При скорост от 40 км/ч на гладък асфалт можете са изминете около 2 км, не повече. Има шанс дори след това гумата да може да бъде напомпана и отново да влезе в употреба.

Гумата е спаднала по време на движение

Често се случва гумата, която сте приемали за напълно здрава, да спадне по време на движение, без човекът зад волана да забележи. Допълнителни 10-20 метра няма да навредят, така че не бива в никакъв случай да спирате насред пътя. В крайна сметка не знаете колко време сте пътували така. Затова завийте към бордюра и напуснете пътното платно.

Гумата се пука рязко

В случая няма какво да губите. Ако гумата спадне изведнъж, значи пораженията по нея са сериозни и няма шансове тя да бъде възстановена за ново ползване. Така че със скорост от до 40 км/ч можете да се придвижвате в продължение на 10-ина километра с надеждата да намерите сервиз или гумаджийница. Трябва обаче да сте много внимателни, защото след около 15 км гумата ще почне да пуши и да се разпада, а отломките от нея може да повредят престилката или бронята на автомобила.

За какво трябва да се внимава?

На първо място за издавания звук – колкото по-тихо се движи автомобилът, толкова по-далеч ще стигнете. С увеличаване на скоростта или пък при движение по чакъл пробегът намалява значително. Не бива да се спира, а също така и да се върти волана. Първо, така може да загубите контрол върху колата. Второто, тези действия провокират натиска на гумата върху джантата и това ще доведе до по-бързо разпадане.

Има ли значение температурата навън?

Колкото по студено е навън, толкова повече време ще трябва на гумата за да стигне до критична темперутари и съответно толкова по-далеч ще стигне автомобилът. В жегите се случва точно обратното – скоростта и пробегът ще бъдат по-малки.

Има ли значение класът на автомобила?

Това, колко дълго може да се пътува в подобна ситуация, зависи и от здравината на страничните стени и корпуси на гумата. Дебелата странична стена ще ви помогне да стигнете до гумаджийницата, докато тънката „ще умре“ много по -бързо. Следователно, с кросоувър (гумите за SUV-моделите имат подсилени странични стени) ще пътувате по-далеч при същите условия, отколкото с лек автомобил.

Източник: automedia