Ситуацията с COVID-19 е много динамична и картината може във всеки един момент да бъде променена, но прогнозите за затварянето на училищата от ноември са неоснователни. Такива могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината и след решение на здравните власти. Това каза пред БНТ д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

"За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни. Всичко, което се случва у нас, се следи на много нива", настоя тя.

По думите ѝ очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават.

"Към снощи 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педагогическия персонал това е 2 на 1000", каза Кастрева.

Ще ни задължат ли с маски и в офиса? НОЩ мъдрува над темата

Тя посочи, че в преобладаващия брой от случаите децата са с положителен тест, придобит извън училище - през семейството или други контактни лица.

"Това означава, че училището е една от най-контролираните среди", заяви Кастрева и подчерта, че е важно да се спазват точно правилата.

Тя допълни, че освен Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката също е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

"Училището е най-контролираната среда, защото непрекъснато отговаряме на въпроси на родителите и контролираме доколко се спазват правилата", заяви Кастрева.

Все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище, каза шефката на образователният инспекторат.

Ваня Кастрева посочи, че когато има синхронно обучение в електронна среда, ще се пишат отсъствия, а в асинхронно ще си наблюдава работата на децата.