Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че едва 1% от децата не са участвали в образователния процес в пандемията.

"Българските мерки в пандемията са по-леки, отколкото тези в други страни. 1 и 4 клас не са ходили на училище 5 седмици, 5-12 клас около 40% са били на присъствено обучение, а 12 клас - 50%. Нямаме обаче изостанали спрямо предходни години, за да обявим нулева година", настоя той.

По думите му учебният материал може да се съкрати, правено е.

Вълчев: Външното оценяване не трябва да бъде отменяно

"Но едно такова решение не трябва да се взема леко, ще е сигнал към децата: "Не учете!", аргументира се той.

"Матурите ще се проведат на обявените дати. През втората половина на месеца ще направим още един анализ. Всички, полагащи матура, трябва да учат по обявените теми, няма да има съкращаване", категоричен бе Вълчев.

Според него изпитите за учениците трябва да са насочени към възможност за анализиране, а не към заучаване.

"У нас бързо пада мотивацията на учене - на третата седмица. Начинът да върнем всички ученици в клас е ваксинацията да е по-бърза и масова, също да се стабилизира ситуацията със заразените. Няма как при 4-5 хиляди заразени да имаме нормален живот. Училището е сред местата за лесна зараза с ковид. В момента 29% от учителите, които са ваксинирани, а 10% са преболедували", коментира още министър Вълчев.

Надявам се следващата учебна година да е присъствена