Една снимка, която говори сама за себе си. Една снимка, която хвърля поредно петно върху и без това омърсената слава на родната ни полиция.

За какво става дума?

Една полицейска патрулка и едни столични униформени, които нагло злоупотребяват с положението си. Колата е оставена върху паркомясто за инвалиди. Паркомясто, което е отбелязано с табела. А служителите… обядват.

И не ни разбирайте погрешно. Полицаите също са хора. И те имат нужда да починат, и те имат нужда да хапнат "като бели хора", както се казва.

Но не можеш да искаш гражданите да следват законите, ако ти самият не го правиш, нали така? Не можеш да паркираш нагло и демонстративно полицейска кола на място, предназначено за хора с увреждания.

Случката е от центъра на София. Колата е спряна между ул. "Пиротска" и ул. "Одрин". А изглежда служителите всеки ден спират на едно и също място, твърдят потребители в социалните мрежи.

Защо това е по-голям проблем от обикновено?

Ако цивилен гражданин беше паркирал автомобила си на същото място, всички отново дружно щяха да изругаят, да заклеймят постъпката и да си тръгнат по живо по здраво. Тук обаче става дума за служители на реда.

Проблем №1

Така нареченото усещане за "полицейски произвол" се засилва. Иначе казано - и без това силно нехаресваните полицаи печелят още една черна точка в очите на обществото, защото има един събирателен образ - този на МВР. И щом си полицай, значи си част от цялото стадо, нищо че ти самият не злоупотребяваш със служебното си положение. А репутацията на цялото стадо не е никак добра, макар и да пази обществото. Пък и всички знаем, че лошите примери се запечатват много по-лесно (и трайно) в съзнанието ни от добрите.

Проблем №2

Системността. От публикацията става ясно, че едни и същи униформени спират на едно и също място и правят едно и също нарушение всеки божи ден, за да… обядват, нали.

Но едни и същи униформени правят поредица от нарушения в цялата страна, защото са полицаи. Защото познават хора. Защото са над закона или иначе казано - защото те самите са закона.

Тенденциозно е да се говори в множествено число. Лесно е (пък и почти неизбежно) нещата да се възприемат в своята масовост и съответно да се изгражда събирателен образ със свои собствени (често негативни) характеристики, па макар и те да не прилягат за всички.

Екипът на Glas.bg благодари за активното гражданско отношение на всички читатели, които ни изпращат снимки и видеа за нередностите в града, както и на тези, които разказват истории за добри и лоши прояви, които ни заобикалят. Ако и вие имате снимки, видео или информация за каквито и да било събития, нарушения, добрини или интересни случки – изпращайте ги на имейл: [email protected] или ни пишете във фейсбук страницата ни.