С аплодисменти и цветя посрещнахме снощи българските самолети „Спартан“ с първия екип доброволци, които се върнаха от Турция след 6 денонощия безсъние в опит да спасят възможно най-много животи.

„Виждаше се много разруха и смърт. Хубавото е, че като извадиш жив човек, изпитваш голямо задоволение“, коментира Румен Байряков, спасител от Планинската спасителна служба в Банско. Той е участвал и в спасителните акции след земетресението през 1999 година в Турция.

„Изказвам благодарност към ръководителите на БЧК, които успяха да съберат бързо палатки, спални чували и средства, с които да изкараме 7 дни. Ние сме цяла група с кучета, които изкарахме най-дълго време. Оставихме палатки, спални чували и одеяла“, посочи Байряков.

Oтломки от сграда се стовариха върху спасители в Турция

„Когато откриеш оцелял, изпитваш едно чувство, което е трудно да се опише. Очите на хората светват и започват да викат“, добави Любчо Джолев от Планинската спасителна служба в Разлог. Той е водач на кучето Нико.

„При претърсване на една от къщите Нико настъпи неволно една играчка, която започна да свири детска мелодийка, докато търсим дете. Това ни разчувства тотално“, сподели Джолев в ефира на bTV.

Българските спасители откриха живи хора под руините на сринатите сгради в Турция.

Надеждата е жива! Български пожарникари спасиха живот след 120 часа ВИДЕО

„Трудно се описва това нещо - като видиш очите на близкия, емоциите на хората. Това ни обединява и започваме да се чувстваме едно цяло. Нито за миг не се почувствахме като отделни единици, а като едно цяло“, добави Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско.

Жена и шестмесечното й бебе бяха извадени живи изпод развалините в Хатай

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията на оцелели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа от 12 февруари.

Ние останахме 24 часа след всички леки екипи, които са на терен, остават десетките чуждестранни модули с тежка техника. Това каза за БТА Георги Влайков, ръководител на доброволците от Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ). Спасителите пристигнаха през нощта на 8 срещу 9 февруари и работиха на 24-часов режим.

В днешния ден последно ще работи до около 17:00 часа екипът с кучето, което пристигна с българин-пожарникар, от Швеция.