За изостряне на проблема с изоставянето на безстопанствени животни пред вратите на ветеринарните клиники или след лекуване и хоспитализация алармират от Българския ветеринарен съюз.

„От известно време се наблюдава прехвърлянето на отговорност за грижата към безстопанствени животни на ветеринарните лекари, без да се заплаща за услугата. Спасяването на животни без установени собственици с необходимост от спешна помощ и изоставянето им от случайни хора пред ветеринарни клиники се превръща в увеличаваща се тенденция“, съобщават от съсловието.

Недоразуменията между ветеринарните лекари и хората, които водят безстопанствени животни в клиниките и ги изоставят, е резултат на разбирането, че по презумпция ветеринарните лекари работят, водени от чувството на хуманност, етика и отговорност към всички животни, а хората смятат, че безвъзмездното лекуване е задължение на ветеринарномедицинската професия, казват от Ветеринарния съюз.

Множеството от случаите са на пострадали животни от пътнотранспортни произшествия, нуждаещи се от спасяване. Те се обслужват от лекарите, но няма кой да заплати за спешната помощ, хоспитализацията и последващото лекуване, посочва д-р Цветан Велев.

Д-р Велев споделя още, че е честа практика да се оставят и новородени котенца пред клиниката. Дори и да се установи кой ги е захвърлил, няма доказателства, че котилото е негово, тъй като тези животни не са чипирани, съобщи БНТ.

Друго усложнение е, че няма законова уредба за това, когато едно животно е преместено от едно място на друго, дори и когато е свързано с неговото спасяване и лекуване. Българските ветеринарни лекари търсят решения на тези сложни казуси, но често се случва да има и неприятни конфликти между тях и хората, които изискват ветеринарномедицинска помощ за безстопанствени животни без да заплащат за нея.

От Българския ветеринарен съюз призовават хората, които биха искали да се погрижат за пострадали безстопанствени кучета, да се обръщат към общински приюти, организации за защита на животните и конкретни неправителствени организации. B чл.47, aл.3 от Закона за защита на животните изpичнo e пocoчeнo, чe oбщинитe ca тези, пoд чийтo нaдзop и гpижи ca ĸyчeтaтa ĸaĸтo нa тepитopиятa нa пpиютитe, тaĸa и ĸoгaтo ce нaмиpaт извън тяx.

При пострадали птици или животни от защитен вид, трябва да се подаде сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите. В случай че има бедстващо горско животно трябва да се потърси съдействие в Държавните горски стопанства. За пострадали селскостопански животни може да се подаде сигнал до Областните дирекции по безопасност на храните, отбелязват от съсловието.