Централната избирателна комисия ще се справи с изборите, без значение кои са те и на коя дата. Разбира се, когато до последния момент има неизвестност дали националните избори ще бъдат на една и съща дата, се наложи да разработим всички изборни книжа, решения и документация във варианти.

Това обясни в „Тази сутрин“ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Когато вчера от президента бяха издадена двата указа, приехме хронограмата за тези избори, по-голямата част от изборните книжа, избирателните списъци и основните решения свързани с организацията. Във връзка с машинното гласуване - прекратихме старата обществена поръчка, която беше обявена този път доста рано за европейските избори и обявихме новата за изборите 2 в 1“, подчерта още Нейкова.

По думите ѝ не може да се изчисли категорично дали ще спестим от разходите за избори, при положение, че се провеждат заедно.

„План-сметката за разходите за изборите се приема с решение на Министерски съвет. Вчера ЦИК съгласува проекта на план-сметка. В милионите, за които винаги се говори по време на избори, частта, която се определя за бюджет на ЦИК е доста малка“, обясни председателят.

Според твърденията ѝ проектът за план-сметка е около 98 млн. лева, а за ЦИК са само 4 млн. и 600 хил.

„Това са дейностите, свързани с разяснителна кампания, медийни пакети, възнаграждения на избирателни комисии и лица, които подпомагат изборния процес. В изборния процес участват много други държавни органи. Когато план-сметката бъде приета ще видите в постановлението как са разпределени средствата по ведомства“, категорично заяви Нейкова.

Тя обясни, че когато изборите са отделно, някои разходи се повтарят. Когато са заедно –се спестяват.

„От средствата, свързани с логистика и средствата, свързани с възнаграждения на избирателните комисии се спестява. Не може да се каже, че разходите биха били на половина, но не мога да отговоря категорично колко ще спестим“, допълни тя.

Нейкова призова всеки гласоподавател да направо справка във връзка с избирателните си права:

„За първи път имаме тази комбинация от избори. Различни са избирателните права. За евроизборите има изискване за така наречената уседналост. Затова ще има и два отделни избирателни списъка.“ 

По думите ѝ партиите и коалициите, които заявяват участие за двата вида избори, с едно и също наименование, ще имат еднакъв номер.