Водещите социологически агенции посочиха победителя от изборите. Това е ГЕРБ - настоящата управляваща партия, която води на опонентите си и получава между 25 и 29 на сто от гласовете на избирателите. Това е 13-а победа на ГЕРБ на избори, откакто партията на Бойко Борисов се появи на политическия небосклон в България.

Към момента социолозите отреждат второто място на БСП, като резултатите на червените при различните агенции са между 13 и 19%, с тенденция за спад, тай като за тях са гласували най-вече хората от твърдия им електорат, без да оберат от протестния вот, който се образува след летните протести у нас през изминалата 2020-а.

На трето място, с малка дистанция от Столетницата, се нарежда "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов. Неговата формация може и да е изненадата на вота и да дръпне пред БСП. За момента те събират гласовете на мужду 12 и 16 на сто от хората, с тенденция този процент да расте със затварянето на изборните секции в чужбина.

Четвъртото място засега е отредено за формацията на Ахмед Доган, ДПС се радва на около 10% подкрепа сред избирателите у нас, като този процент може леко да се вдигне, а може и да се смъкне. Всичко зависи от това как върви гласуването на изселниците ни в съседна Турция, където има известни проблеми – тъй като там през уикенда бе въведена тотална забрана за излизане навън, макар и с известни изключения, именно за гласуващите там наши сънародници.

Пета твърдо е градската десница – Демократична България се движи с проценти между 6 и 9.

Шестото място е оспорвано, защото за него се бият две формации – тези на ВМРО и "Изправи се! Мутри вън!", като разликата между тях е в няколкостотин гласа.

За воеводите социолозите дават около и малко над 5 на сто, а за коалицията на Отровното вече дуо и Мая Манолова, процентите са 5,5 – 6. Може да има и пренареждане, като и тук очакванията са това да бъде решено от гласовете на българите зад граница.

Извън парламентарния борд остават формациите на Веселин Марешки и Валери Семеонов, на беглеца бизнесмен в Дубай с купища обвинения у нас Васил Божков, както и Възраждане, които ще се задоволят с около 2 на сто от гласовете, но пък ще приберат солидна държавна субсидия, защото минават 1% от хората, които са гласували за тях.

Бившата дясна ръка на настоящия премиер и лидер на ГЕРБ – Цветан Цветанов, също остава извън 45-тото НС, защото събира подкрепата от малко над процент от симпатиите на избирателите у нас.

На практика избирателите до известна степен припокриват резултатите от анкетата на GlasNews.bg, която пуснахме преди седмици. Вижте я!

Така се очертава изключително шарен бъдещ парламент, с трудно предвидими коалиции – кой с кого, а и на каква база и програми ще се коалира.

Тепърва предстоят математиките, но… Утрото е по-мъдро от вечерта!