Карловци, преживели ужаса от потопа в града, сега имат нови страхове - студът, който ги очаква през зимата. Наричат го "дървена" криза - на фона на противоречивите данни от властите за това има или няма незаконна сеч в района. От многобройните коментари в мрежата става ясно, че те не само че не вярват на Агенцията по горите и министъра на земеделието и горите, но и са убедени, че тирове с дърва вероятно отиват за Гърция, а те ще бъдат принудени да купуват скъпи дърва за огрев.

Ето какво написа карловец във Facebook, което предизвика гнева на съгражданите му и призиви за протести:

Не знам за газовата криза - това в Карлово почти не ни засяга, но за дървената, която ни очаква половин карловци, очаква се да стоим на студено през зимата, в кметството правиха списъци за дърва, които може би заминаха към Гърция. Ако не докарат от Свежен или Клисура, спукана ни е работата. Кмете, тия камъни са в твоята градина, нима не знаеш за тировите с дърва, които бяха в началото на Каравелово на поляната до спирката? Къде ли отидоха?

"В Гърция няма да има свлачища, защото те не си секат горите, а в България от къде идват тези корени от изречените гори. Кой изнася не само за Гърция, но и за Турция. Евтин дървен материал, а кой ще плаща щетите на пострадалите от бедствието. Кой ще купи корените от дърветата? За какво са тези кметове и общински съветници?", пита пък Елена Великова.

"Съгласно закона за горите, кметовете на общините или на населените места изготвят списъци на физическите лица, които имат право да закупуват дървесина от горските територии. Дървесината се закупува от горски територии - държавна собственост, списъците се одобряват от директора на съответното териториално поделение на държавното предприятие", обяснява Милена Ковачева, Атанас Маринчешки конкретизира:

"В Карлово има фирма, която специално се занимава с дърва за износ. Прави ги на едни хубаво стиковани палети и право за Гърция. Организирате се добра група от хора (500-1000) човека и отивате да си вземете дърва. Докога ще бъде това лицемерие в Карлово да не се споменават такива работи, като името на фирмата, дейността й и нейният собственик. Да не би неговият бизнес да е кристално чист без корупция. Обърнете внимание на такива основни неща и тогава погледнете глобално. Сигурни ли сте, че тези дърва, които изнася този далавераджия, не са от дървата, чиято липса предизвика наводнението. Разкарайте се и разгледайте района - не е голям, особено ако тръгнете към Ведраре и погледнете на север, ще видите уникална гледка на добре подредени дръвца за износ. Вече не трябва да се мълчи и с бездействие да се закрилят разни горски разбойници. Вземат разрешение за 100 кубика, а секат 1500 кубика."

А Стефка Петрова обобщава:

"Горите са на всички и нямат право някои пълни мафиоти да ги продават, а ние да се давим и студуваме. Да се забрани износът, да се проконтролира това звено и тези, които въртят бизнеса, да инвестират част от печалбата в залесяване. Не тука платено да ни обясняват, че наводнението било от многото дъжд, от почвата и дрън че пляс! Мафиоти, облечени в овче кожи – това са нашите политици до един!"

Припомняме, часове след като служебният вътрешен министър Иван Демерджиевзаяви, че са открити нарушения при проверката за изсичането на гори над селата в Карловско, които бяха наводнени в началото на месеца, изпълнителният директор на Агенцията по горите Стоян Тошев обяви, че първоначалните проверки не показват незаконна сеч, но предстоят още инспекции.

Демерджиев: Има данни за сеч в Карловско, извършена в нарушение

Първите резултати в района на Карлово показват незначителна сеч

Министър каза от кого се извършва сечта в държавните гори