Диетите играят ключова роля в начина, по който телата ни стареят, но връзката между двете е много по-сложна, отколкото някога сме смятали.

Многобройни проучвания върху животни показват, че ограничаването на калориите може да увеличи дълголетието. Наистина, ограничаването на калориите също изглежда намалява различни признаци на стареене и при хората.

„Има много причини, поради които ограничаването на калориите може да удължи продължителността на човешкия живот и темата все още се проучва“, каза в изявление Уейлън Хейстингс, постдокторант в Tulane School of Medicine, който е получил докторска степен по биоповеденческо здраве в Penn State. „Един основен механизъм, чрез който животът се удължава, е свързан с метаболизма в клетката.

„Когато енергията се консумира в рамките на една клетка, отпадъчните продукти от този процес причиняват оксидативен стрес, който може да увреди ДНК и по друг начин да разруши клетката. Когато клетките на човек консумират по-малко енергия поради калорийното ограничение обаче, има по-малко отпадъчни продукти и клетката не се разпада толкова бързо."

За да заменят тези износени клетки, телата ни трябва да създадат нови - и това изисква копиране на ДНК, присъстваща в съществуващите клетки, пише Newsweek.

Нашата ДНК е като връзка за обувка – в края на всяка нишка има молекулярна „капачка“, която я предпазва от протриване или заплитане. Тези капачки, наречени теломери, стават малко по-къси всеки път, когато ДНК се копира, за да произведе нови клетки. И така, дължината на нашите теломери е полезен индикатор за биологичната възраст на нашите клетки.

Възрастта, стресът, болестта, диетата и генетиката могат да повлияят на това колко често нашите клетки се репликират и по този начин колко бързо се свиват нашите теломери. Но въздействието на ограничаването на калориите върху човешките теломери е по-малко разбрано.

За да изследват тези ефекти, Хейстингс и колеги от Penn State събраха данни от националното проучване CALERIE - първото рандомизирано клинично изпитване за ограничаване на калориите при хора. Екипът анализира данни от 175 участници след 24 месеца ограничаване на калориите.

„Ние предположихме, че загубата на теломерите ще бъде по-бавна сред хората с калорийни ограничения“, каза в изявление главният автор на изследването Исан Шалев, доцент по биоповеденческо здраве в Penn State.

Това, което откриха обаче, беше по-малко черно и бяло. След една година калорийно ограничение, участниците всъщност са загубили теломерите си по-бързо от тези на стандартна диета. Въпреки това, след две години, след като теглото на участниците се стабилизира, те започнаха да губят теломерите си по-бавно.

В края на двугодишния период тези на диети с ограничение на калориите имаха приблизително същата дължина на теломерите като тези на стандартна диета.

„Това изследване показва сложността на това как ограничаването на калориите влияе върху загубата на теломерите“, каза Шалев.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали една допълнителна година ограничени калории би създала статистическа разлика в биологичното стареене между участниците. Въпреки двусмислието на тези резултати и сложната връзка между консумацията на калории и дължината на теломерите, проучването CALERIE подчерта множество други ползи от ограничаването на калориите върху човешкото здраве, включително намаляване на "лошия" холестерол и кръвното налягане.

Превод: GlasNews.bg