Професор, който е успял да остане под вода за рекордните 100 дни, твърди, че се е подмладил с 20 години в резултат на експеримента.

Миналата година професор Джоузеф Дитури (с прякор „Д-р Дийп Сий“) от Университета на Южна Флорида сподели как се е опитал да проучи как човешкото тяло се справя с дългосрочните ефекти от престоя, потопен в екстремно налягане.

За да разбере това, той живел в местообитание от  30 квадратни метра на 9,1 метра под повърхността в Jules’ Undersea Lodge в Кий Ларго, пише indy100.

Бившият водолаз бил подложен на различни психосоциални, психологически и медицински тестове като кръвни панели, ултразвук, електрокардиограми и тестове на стволови клетки, за да изследва специален вид лекарство, което доставя кислород до човешкото тяло под високо налягане.

Докато изследвал тези ефекти, д-р Дитури също прекарвал времето си под вода, обучавайки ученици чрез своя лаптоп.

След завръщането си на повърхността през юни д-р Дитури твърди, че има 50-процентно намаление на всеки възпалителен маркер в тялото му, според резултатите от кръвния му тест.

Невероятно, но той добави как експериментът е подобрил и други аспекти на здравето му, като например по-дълги теломери (структури, направени от ДНК последователности и протеини, открити в краищата на хромозомите), които са свързани с дълъг живот - въпреки че това е оспорено в друго проучване.

Въпреки че д-р Дитури отбеляза, че теломерите му не са били толкова дълги, колкото са били, когато за първи път е излязъл от експеримента миналото лято, те са по-дълги, отколкото са били преди да проведе изследването си.

Той също така обясни как експериментът е повлиял положително на неговата външна възраст - стареене в резултат на начина на живот и факторите на околната среда.

„Сега съм на 56. Моята външна (биологична) възраст беше 44. Когато излязох от водата, външната ми възраст беше 34“, каза д-р Дитури пред WKMG News в Орландо.

"И така, теломерите ми се удължиха. Всъщност станах по-млад, когато бях под водата."

Превод: GlasNews.bg