Протести и контрапротести в София. И тази вечер граждани се събраха, за да подкрепят правителството на Кирил Петков. Днес имаше и три протеста срещу правителството, който започнаха в центъра на София в часа, в които стартираха и дебатите по вота на недоверие в парламента.

 Поддръжниците на кабинета започнаха да се събират след 18:30 ч. и обявиха, че са „за“ европейска България без корупция и мафия. Демонстрацията е в пространството между Народното събрание и храм-паметника „Александър Невски“.

В района има засилени мерки за сигурност и буферна зона между тази демонстрация и протеста на „Възраждане“ пред Народното събрание.

Вчера МВР предупреди, че има оперативна информация за очаквани провокации на протестите. Поредицата от демонстрации в подкрепа на управляващата коалиция ще продължи и утре, когато се очаква да бъде кулминацията. Тогава ще се проведе общонационално „Шествие на промяната“ пред сградата на Народното събрание от 18 ч.

Протестите срещу правителството започнаха още в 11.00 ч.

Депутати от ДПС отидоха при протестиращите: И ние сме за оставката

Първата демонстрация - срещу високите цените на горивата, бе организирана от движение „Хан Кубрат”. Те изразиха недоволството си и срещу „галопиращата инфлация.”

Три протеста срещу правителството започнаха в центъра на София в часа, в които стартираха и дебатите по вота на недоверие в парламента - 11.00 ч.

Първата демонстрация - срещу високите цените на горивата, бе организирана от движение „Хан Кубрат”. Те изразиха недоволството си и срещу „галопиращата инфлация.”

Успоредно с тях започна и протест на Сдружение „Толерантност”. Те обявиха, че са представители на 50 общини от цялата страна и протестират срещу тяхното недофинансиране и лошото им състояние след повишаване цените на електроенергията и горивата. С тях имаше и граждани, които скандираха „Оставка.” 

В 12 часа на протест излязоха и ВМРО. Надсловът на тяхната демонстрация бе „Не предавай Македония.” Те протестираха срещу „подмяната на българската позиция относно започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС” – нещо, което нарекоха „национално предателство". 

Демонстрацията си те прекъснаха заради несъгласието си да протестират редом до привърженици на ДПС, които също се събраха пред НС. При тях излязоха и депутатите от парламентараната група на партията. 

Петков: Надявам се утре вотът на недоверие да не мине

В следващите дни са планирани общо 11 протеста, а полицията взима безпрецедентни мерки за сигурност.

Униформени от цялата страна охраняват широк периметър около сградата на Народното събрание в деня, в който депутатите дебатираха по вота на недоверие, а на площада се провеждат няколко протеста - за и против правителството.

В понеделник от МВР съобщиха, че е разпоредена проверка след постъпила оперативна информация и заради множество сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението по време на планираните демонстрации. Проверката ще обхване територията на цялата страна, информираха от силовото ведомство.

Дебатите приключиха, ясно е кога гласуват вота на недоверие

Разположиха водни оръдия край Народното събрание

 Снимка: Демонстрация на подръжници на праветелството