Два дни след публикацията „Шарани срещу лапнишарани! Как БРФС похарчи 50 хиляди лева на пловдивските данъкоплатци за Световното по риболов”, в която членове на Българската федерация по риболовни спортове изразиха съмнения за злоупотреби от страна на ръководството, председателят на секция „Плувка” Даниел Спасов  е предупреден, че няма да бъде картотекиран и не може да участва в състезанията от Държавния спортен календар и не подлежи на картотекиране.

В уведомлението  се съобщава, че Спасов е наказан дисциплинарно с лишаване от състезателни права за срок от 1 година . Също така е освободен от председателския пост на секцията. Председателят на БФРС Георги Михайлов се позовава на „съдебна практика по сходен казус”  в мотивите си, въпреки че Спасов води съдебно дело срещу федерацията. Поради наказанието, наложено заради „арогантно поведение и уронващо престижа на БФРС” , Спасов не може да участва в турнирите.

„Заради това еднолично решение на Михайлов, предстои да заведа още едно дело. Не съм предполагал, че той ще стигне до там, да предвижда какъв би бил изхода на едно дело в независимия съд и да влиза в ролята на врачка”, коментира Спасов пред TrafficNews.

Как БФРС похарчи 50 хиляди лева на пловдивските данъкоплатци за Световно по риболовРайонна прокуратура е образувала следствено дело след сигнали за злоупотреби от членове на федерацията

Междувременно стана ясно, че Районна прокуратура – Пловдив е образувала следствено дело във връзка със сигналите за злоупотреби, подадени от членове на федерацията и в момента се очакват резултатите от финансово- счетоводната експертиза , която е възложена на вещо лице. В Икономическа полиция вече са разпитани много от състезателите, тъй като според жалбите, част от разходите са били осчетоводявани под формата на предметни награди за състезателите. Според регламента на БФРС , предметни награди на състезания получават единствено децата – участници. Но членове на федерацията показват ксерокопия на протоколи, според които мъже – състезатели също са получавали кофи, въдици, калъфи, куки и захранки. Протоколът с раздадените награди е от състезание, проведено на 12 и 13 октомври 2019 г. турнир „Балканска купа на БФРС” , секции „Плувка” и „Фидер” за деца и юноши до 18 години.

Той е подписан от председателя на федерацията Георги Михайлов , който пред репортер на TrafficNews заяви, че  мъже- състезатели, не са получавали предметни награди, а такива е имало само за деца. Той се усъмни във въпросния протокол, като заяви, че за да бъде валиден , той трябва да има подпис и печат.

Има ли злоупотреби за милиони в най-голямата болница в страната ни? ВИДЕО

Същите протоколи обаче са представени и на Икономическа полиция, която е разпитвала „наградените”. TrafficNews също се свърза с част от хората от въпросния протокол, които бяха категорични , че никога не са получавали предметни награди.

Не сме получавали награди. Такива имаше само за децата. Но това беше отделно състезание” коментира Славчо Петров, чийто отбор според протокола е получил 2 пакета куки, 4 пакета захранка, 2 въдици и 2 калъфа. „Те и наградите за децата, тогава бяха от спонсори, но това не изключва възможността да са взети фактури от друг склад” , коментира Петров. Според него през последните години федерацията прави много състезания, таксите се вдигат, приходите растат, но отборите за световните и европейски първенства са недофинансирани. „Спряхме да ходим по събрания, защото нашия глас не се чува” каза състезателят.

„Награждаването бе заснето във „Време за губене” на БНТ, където ясно се вижда , че предметни награди няма” припомня Огнян Райдовски. В протокола неговия отбор фигурира с няколко награди, но той е категоричен , че не е получавал нещо друго освен купи и медали.

Къде и как купуваха вот в изборния ден?

Иван Иванов от секция „Шаран” също води дело срещу федерацията.  Според него последните шампионати се провеждат при множество нарушения. „В техническата комисия си правят каквото си искат. Условията се променят в движение, нарушават се правила, по които се състезават част от отборите. Сменят се дати на турнири от календара, на повечето състезания няма медицински екипи. Преди време си изгорих крака на едно от състезанията и нямаше кой да ме прегледа. А ако изляза от сектора , за да потърся лекар , отпадам от състезанието. На всичкото отгоре искаха да ми спрат правата, защото водя дело срещу федерацията” възмущава се Иванов.

Марио Крумов също е недоволен от промените на правилата, които се правят в движение. „Започваме да се състезаваме при едни правила, а след това в движение те биват променяни, което не е нормално. Аз трябваше да сформирам отбор за Световното, но тъй като не съм удобен , правилата бяха променени в последния момент. На практика всички ние играем по някакъв регламент, а в следващия момент сменят правилата и ние сме пред свършен факт. Никога не съм искал повече от това, което съм спечелил. Но просто ми омръзна да се занимавам. Заради тези разправии , животът ми сигурно се скъси с 10 години. Инвестирал съм хиляди в машини, с които произвеждам захранки – и накрая нищо. За съжаление не съм само аз прецакания. В нашата секция „Шаран” си правят каквото си искат”  казва Крумов.

Дядо Петьо доказа, че не е наркоман

В предишната публикация разказахме за съмненията на членове на федерацията по отношение на разходването както на парите от такси и членски внос, така и на субсидии, които са отпускани от община Пловдив. 

Преди седмица пуснахме и запитване, както и искане към градските власти за отчетите за разходването на средствата, както и декларациите, пуснати от спортен клуб „Корморани 2016” към Община  Пловдив. Зам.-кметът Георги Тютюков обясни, че след съвещание с юристите и главния секретар на градската управа, са подготвили питане към Икономическа полиция дали може да ни изпратят документите и отчетите на спортния клуб.  Ако получат положителен отговор от там, ще ни изпратят всичко налично. Причината е, че е имало запитване от полицията към Община Пловдив относно сигнала за възможни злоупотреби. До този момент отговор все още няма. 

От общината очакваме отговор на два много важни въпроса:

1. Как са отчетени парите, които общината е дала на СК "Корморани" и с какви документи се оправдават направените разходи?

2. Какви са сумите, с които община Пловдив е финансирала СК "Корморани 2016" през последните години и на какво основание? 

Защото не бива да забравяме , че това са парите на пловдивчани. И те също искат да знаят за какво се харчат техните данъци.