Замърсяването на въздуха сериозно вреди на човешкото здраве и на околната среда.

Хората във Велико Търново не остават равнодушни стане ли дума за "Кроношпан България" ЕООД - интернационална компания, световен лидер в производството на материали на дървесна основа и множество свързани с тях продукти. Заводът за дървопреработване в южната промишлена зона на града е актуална тема и към този момент - и има защо.

В социалната мрежа Фейсбук търновчани непрекъсното алармират за замърсен въздух и неприятна миризма. От Регионалната инспекция по околната среда и водите пък са категорични: Всичко е в норма спрямо приетите национални референтни легални стойности.

Непрестанно будни граждани подават сигнали до съответните институции за задимяване и сладникава миризма като на лепило, остра, задушлива миризма и лютене на очите, наличие на мъгла от дейността на "Кроношпан България" ЕООД. Проверки се правят, но от тях не се установява проблем, за да бъдем по-точни цитираме постановление на държавните органи: "Не е установено наличие на характерна миризма на дървесина и задименост." В едно от становищата се посочва, че проверки се извършват в различен часови диапазон, жителите на Търново обаче се съмняват РИОСВ да измерват качеството на въздуха нощем, когато неприятната миризма се усеща особено силно. 

В мрежата GlasNews.bg попада на пореден сигнал за обгазяване в старопрестолна столица. Калин Василев пише в свой пост, че е преминавал за вечерна разходка с колелото из ж.к. "Бузлуджа" и освен липсващото улично осветление в половината квартал, силната миризма на лепило и стелещата се синкава мъгла създават усещане на класически филм на ужасите. "Само че не е филм, а обгазяването си е истинско. Може би е същото и в ж.к. "Зона Б" и ж.к. "Чолаковци", добавя той.

Снимки: Любомир Стойков & Калин Василев 

Василев споделя още:

"Като цяло ми е мъчно за целия град. Изчезнаха всички междублокови пространства. Строеж, след строеж, след строеж. Кола, до кола, до кола. Зелените площи не са се увеличили за последните много години. Даже са се смалили. Няма нито една здрава улица. Редовно спира водата. От 15+ години ядем храна с химия от Капитан Андреево. Зеленчуците ни се пръскат със забранена химия нелегално от Турция. Реките около града имат постоянно сигнали за умираща риба. Взеха ни и прославения чист търновски въздух. На 2-ри октомври (денят за гласуване) да не си останете пак у вас!"

Как разбита улица забави линейка? СНИМКИ

Будният гражданин е категоричен, че отново ще подаде сигнал към РИОСВ. Василев прикачи и последния отговор на РИОСВ Велико Търново от последния му сигнал преди точно 2 месеца. Обобщаваме становището им така:

  • РИОСВ потвърждават, че има изпускане на органични летливи вещества, които имат миризма и синкав цвят.
  • Всичко е в норма спрямо приетите национални референтни легални стойности.

"Ръцете на РИОСВ Велико Търново са вързани, защото всичко е в норма. Благодаря им за проверките.

За да се промени нещо, трябва да се промени законодателството или там приетите национални допустими стойности, което не се решава от РИОСВ.

Това, което не научавам, но бих искал да знам, е точно с кои химични молекули ни тровят. Поне да знаем какви странични ефекти да очакваме.

Ако РЕАЛНО някой от управляващите града го беше истински грижа за въздуха и здравето на ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ жители, до сега да се бяха отделили едни смешни 50-100 хиляди лева и да бе направена независима измервателна станция, АМА НЕ ЗА ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ, а за органични съединения. Ние сега ще си губим времето с някакви референдуми. Ами много ясно, че всички искаме чист въздух. Да не минат още 2-3 години, докато се вземе решение какви да бъдат въпросите на този референдум.", заключва Василев.

Операция "Пустинна буря": Булевард в Търново потъна в прахоляк СНИМКИ

Търновчанин се възмути: Самотното ми знаме, иначе статуси и бой в гърдите...

Голи проводници на открито притесняват жители на търновско село