Ако имате интерес към историята и обичате да посещавате градските фестивали, няма как да не познавате Красимир Джамбазов – организатора на един от най-атрактивните фестове под тепетата – „Пловдив - древен и вечен”. Той е завършил Математическата гимназия и е инженер по компютърни системи, но едно посещение в замъка Гравенстейн в Гент преди години преобръща живота му.  Там за първи път вижда огромна рицарска колекция и започва да събира информация за рицарите темплиери. Колекционира фигури на рицари, посещава различни фестивали в Европа, чете литература по въпроса. Пътищата на рицарите го отвеждат до земите на катарите във Франция, в местността Лангедок, в крепостите Монсегюр и Каркасон, където според легендите е бил скрит Светият Граал. Започва да пише книга за рицарите тамплиери в България. Интересите му го срещат с друг пловдивчанин, оставил следа в историята на Пловдив – Димитър Костов. Той вече е написал книгата „Филипополското херцогство”, в която изнася интересни, но малко известни факти за присъствието на рицарите в района на Филипопол по време на Четвъртия кръстоносен поход. Димитър Костов, който е един от най-известните пловдивски колекционери на тракийски артефакти, е баща на един от основателите на сдружение „Браво, Пловдив” – Веселин Костов.

По-късно Джамбазов основава дружеството за исторически възстановки „Филипопол” и поставя основите на фестивала „Пловдив – древен и вечен”.  

- Как се роди идеята на фестивала с историческите възстановки и защо го правите?

- Искаме този фестивал да се превърне от едно от най-мащабните събития от този вид в България. Стартирахме доста скромно, но след това постепенно започнахме да привличаме и други хора с такива интереси, пристигат и много гости от чужбина. Сега в момента имаме повече желаещи да участват, отколкото финансовите ни възможности ни позволяват да приемем. Общината, Национален фонд „Култура” и фондация „Пловдив 2019”  ни помагат финансово, но при всеки фестивал има 30% самоучастие, което нараства с разширяването на събитието. Тези средства можем да си набавим само от спонсори. Предишни години Веселин Костов ни е подкрепял и ни е помагал с контакти със спонсори. Тази година от сдружението „Браво, Пловдив” проявиха искрен интерес и пътищата ни се пресякоха.

- В какви мащаби искате да видите „Пловдив – древен и вечен”?

- Освен че искам да направим едно от най-значимите събития в България, защото Пловдив го заслужава, моята амбиция е този фестивал да бъде с европейски мащаб. Фестивалите, които се правят във Франция, Германия, Австрия, Сърбия, са с невероятни мащаби. Строят се цели градове, правят се възстановки на битки, променили историята на Европа. България има важно място в европейската история. Смисълът е, че организиран по такъв начин, фестивалът ще привлече тук огромен брой участници и туристи. Когато няколко хиляди човека дойдат за това събитие, те ще напълнят ресторанти, хотели, апартаменти, ще разгледат забележителностите в града. Ще има отражение на туризма за много дълъг период. Центърът на Пловдив е един огромен музей и ние искаме да оживим всяко от историческите места – Античен театър, Римски стадион, Одеона, Източната порта, крепостта на Небет тепе. Искам по Главната да минават римски легиони, на Форума да заседават сенатори, на Небет тепе да има битки.

- Защо избрахте да влезете в листата на „Браво, Пловдив”?

- Допада ми идеята на „Браво, Пловдив”, които не разделят хората, а ги обединяват в името на развитието на града. Надявам се, хората които се припознават като част от движението, да подкрепят и нашите инициативи. Аз участвах в част от акциите на движението и там срещнах мотивирани и отговорни млади хора, които работят за своето бъдеще и бъдещето на децата си. Нашите фестивали също обединяват хората – тук идват участници от различни националности – от и извън Европейския съюз. Но общите интереси и каузите ги свързват. Но не трябва да забравяме, че нещата, които правим ние не са бутафорни, а кореспондират с историческата действителност. Ние имаме ангажимент да бъдем исторически адекватни.

- Кои ще бъдат вашите приоритети, ако влезете в Общинския съвет?

- Ще работя за опазването, съхранението и реставрацията на културното, архитектурното и историческо наследство на Пловдив, което е огромно. Бих искал и да разширим вариантите за обучение на учениците. Те трябва да познават историята на града в подробности, извън тези, които влизат в учебниците по история. Живеем в най-стария жив град в Европа и е въпрос на чест за всеки пловдивчанин да познава историята на това място. По време на фестивалите виждам, че децата проявяват огромен интерес и се запознават с доспехи, оръжия, занаяти, ритуали от различните периоди. Това е и  една от целите на нашите фестивали  - децата да разширят своите  познанията по история на своя роден град.

Красимир Джамбазов е с преференция № 136 в листата на „Браво, Пловдив” с №36 в интегралната бюлетина с регистрацията на „Българска прогресивна линия".

Купуването и продаването на гласове е престъпление.