В Добринище празнуват и т.нар. Конски Великден, на който младите мъже мерят сили в конски състезания. За този обичай пък разказва отец Иван от Добринище, който е един от най-ревностните пазители на традициите в района.

„В раното утро на Възнесение ние се намираме в местността Свети Никола или Карпата, както я наричат местните хора, защото е скалиста и гранитна. Още от стари времена на втория ден на Великден, след като се извърши Светата литургия и пасхалния водосвет, една част от богомолния народ тръгва на литийно шествие, за да обиколи светите места", обяснява отец Иван.

 
Друга част от миряните – предимно млади мъже, отиват в местността Карпата със своите коне, за да премерят сили в конните състезания. „Това са светиниколците – наричат ги така, защо те идват точно в тази местност", пояснява отец Иван.

Надбягванията и веселбата продължават до обяд, след което всички отиват в местността Серев кръст, където продължават тържествата за Великден, пише bTV.

„А тази година вторият ден на Великден ще се съчетае и с Гергьовден, която означава, че веселбата ще бъде още по-голяма", категоричен е отец Иван.

 
В Добринище има и друг уникален великденски обичай – младите булки, които са минали под венчилото миналата година, боядисват яйцата на гостите от нейната сватба още преди да е изгряло слънцето на Велики четвъртък.

„Те се шарят по специален начин с восък", пояснява Иван Сакарев, кмет на Добринище. На самият Великден шарените яйца се подаряват или се продават, за да се подпомогне младото семейство.