Случаят с пожара в германския град Золинген, при който в началото на седмицата загинаха четирима български граждани от турски произход, включително две деца, продължава да ангажира дневния ред на турските власти и вниманието на турските медии. При пожара загинаха братът на родния футболист Здравко Жилов, снаха му и двете им деца.

Случаят в Золинген предизвика голям отзвук в Турция и заради приликите му на пръв поглед с палеж през 1993 г. в същия германски град, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството.

 Генералното консулство на Турция в Дюселдорф непосредствено след инцидента настоя за разследване и изясняване на естеството на пожара, станал рано сутринта на 25 март. "Надяваме се силно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи", написа генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф в пост в профила си в социалните мрежи.

Според предварителния доклад на прокуратурата пожарът в жилищния блок в Золинген е резултат от умишлен палеж, предаде ДПА. По информация на агенцията той е възникнал на стълбището на старата сграда и се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. „коминен ефект". На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

В същото време прокуратурата заяви, че няма доказателства, че инцидентът е причинен от ксенофобия, напомня турската секция на Дойче веле.

 
Базираният в Германия Турски ислямски съюз по религиозните въпроси (Ditib) реагира скептично на това изявление.

"Изявлението на прокуратурата във Вупертал, че няма следи от ксенофобия само два дни след инцидента, е обезпокоително", заяви организацията, цитирана от Дойче веле, и припомни за палежа от 29 май 1993 г.: "Отново Золинген, отново смъртоносен пожар в сграда, отново късно през нощта, отново запалителна течност...".

"Надяваме се, че главната прокуратура на Вупертал ще проведе разследването задълбочено, както се е ангажирала, и че няма да отваря път за недоверие и подозрения с преждевременни изявления", посочват още от Ditib.

Турски дипломатически представители, цитирани от Анадолската агенция, също призоваха за изясняване на обстоятелствата около случая. "31 години след трагедията в Золинген очакваме случаят да бъде изяснен, а заподозрените да бъдат изправени пред съда", заявиха източниците.

В. "Таквим" отбелязва, че още от първия момент, в който е станало известно за трагедията, генералният консул на Турция в Дюселдорф Али Ихсан Избул, както и други представители на турските власти са започнали да следят отблизо случая, пише БТА.

 
Посланикът на Турция в Берлин Ахмет Башар Шен посети вчера Золинген, където подчерта необходимостта от цялостно разследване на трагедията, посочват турски медии. Той се срещна с близките на загиналите в пожара български граждани от турски произход и пострадалите в болницата в Золинген и изрази своите съболезнования и пожеланията си за скорошно оздравяване. Шен посочи, че са в тясно сътрудничество с германските власти, за да се изясни този палеж и виновните да понесат заслуженото наказание. "Държавата Република Турция е винаги с вас", каза той и подчерта, че случаят няма да остане без последствия, съобщи в. "Хюриет".

По данни на частната турска телевизия НТВ девет души са пострадали в следствие на пожара.

Турски представители и медии обръщат внимание на факта, че случаят, за който германските власти обявиха, че има вероятност да е свързан с умишлен палеж, идва в момент на нарастваща ксенофобия и ислямофобия в Европа.

В изказване пред НТВ темата коментира и Йомер Челик, заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и неин говорител, който говори за "организации, преминали в ръцете на определени държави, желаещи да отслабят европейските демокрации".

"Те (групировките, бел. ред.) са под контрола на държави, които не са доволни от единството на Европа. Те са под контрола на разузнавателните организации на тези държави", каза Челик. "Кои са тези, които ги защитават, бдят над тях, подкрепят ги, седят с тях - антитурските и ислямофобските фашистки организации в Европа. Ние ги виждаме всичките. Знаем за всичко това. Следим ги всяка секунда", заяви говорителят на ПСР.

В последните дни се наблюдава ескалация на напрежението при различни прояви на кюрдски групи в европейски градове. Привърженици на нелегалната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК) нападнаха сградата на генералното консулство на Турция в германски град Хановер, а преди това размирици със симпатизанти на ПКК имаше и на няколко места в Белгия, включително в столицата Брюксел.

Белгийските власти призоваха за спокойствие на фона на сблъсъците.

Тайфун Келтек, председател на Съвета за интеграция на Северен Рейн-Вестфалия, определи пожара в понеделник като "пореден удар върху мирното съжителство" и посочи, че макар и причината да е все още неясна, би трябвало да се подозира, че зад нея може да стои расизъм, отбелязва още турската секция на "Дойче веле".

Келтек напомни и за убийствата на девет чужденци - осем турци и един грък, в периода между 2000 и 2007 г. от неонацистката организация Националсоциалистически ъндърграунд. По думите му германските власти са проявили небрежност в разследването, а полицията се е съсредоточила върху евентуални връзки на банди сред чужденците, вместо да разследва расисткото измерение на убийствата, наречени от медиите "дюнер-убийства".