На заседание на временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години се провежда изслушване на ръководството на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), предаде Novini.bg. Целта на заседанието е комисията да установи има ли енергийна мафия в България и защо цената на тока на Енергийната борса е най-висока в цяла Европа. 

От ръководството на БНЕБ уточниха, че още от първата сесия на борсата цените и количествата се изчисляват по един и същ начин, като участниците електронно представят своите оферти "купува" и "продава".

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов увери, че причина за поскъпването не е пазарното обединение на българо-гръцката граница от 11 май - обединяване на оферти, които двете борси – българската и гръцката, събират, на сегмент "ден напред". Припомняме, че заявената цел на обединяването беше да даде възможност българските борсови играчи да виждат определен брой оферти "купува" и оферти "продава" от гръцки такива, както и обратното.

Попитан кой е взел решението за присъединяването на Българската независима енергийна борса към гръцката енергийна борса, Константинов заяви, че в ръководството на Енергийната борса няма човек, който да вземе еднолично решение. Ние изпълняваме решения на Европейския съюз. Не сме ценорегулаторен орган. Ние сме организиран пазар, който просто среща офертите на купувачите и продавачите. Цените винаги са определяни на база на офертите на борсовите участници. За поскъпването на електроенергията в Европа има обективни фактори, подчерта шефът на БНЕБ.

От КЕВР и Министерството на енергетиката също отрекоха решението да е тяхно.

От ръководството на Комисията изказаха своето възмущение от отказа да се поеме отговорност за решението. Има субекти, които добре са спечелили от това поскъпване, а последствията остават за българския бизнес и българските граждани, заяви председателят Мая Манолова.

Румен Гечев коментира, че не е сериозно да няма отговор на въпроса кой е взел решение за милиарди.