НАП започва проверка на служители на Nexo, които са дарявали средства на политически партии. Припомняме, че след вътрешна проверка от “Да, България” съобщиха, че 15 служители на Nexo са правили дарения през 2021 и 2022 г. на обща стойност близо 400 000 лева. Заради случая шефовете на НАП и Сметната палата бяха изслушани в Бюджетната комисия.

Изводът на депутатите - има големи пропуски в правилата за финансиране на партиите. Така например проверки се правят само за размера на даренията, но не и за това кои са дарителите и къде работят. В тази връзка депутатите се разбраха да предложат временна комисия, която да направи спешни промени в законодателството, посочват от Нова. На последните избори дарените средства към партиите са близо милион и 800 хиляди лева. Това отчетоха от Сметната палата.

Служители на Nexo финансирали "Демократична България" за изборите през 2021 г.

„Ние проверяваме участниците в предизборните камоании, а не дарителите. Дарителите се проверяват само за това дали размера на дарението съответства на доходите, които са получили. Нямам информация за организациите, в които работят, и не може да направим изводи за никакви обвързаности на организацията, в която работят, с политическата сила”, заяви Цветан Цветков,  председател на Сметната палата.

„Nexo е швейцарска фирма и тя  регистрирана в Швейцария, което означава, че няма как да провери Швейцария за каквато и да е фирма”, Борис Михайлов, директор на НАП.

Бизнес или престъпна група: "Нексо" продължава да работи и има клиенти

ДБ разкриха колко пари са им дарили служители на Nexo