През вековете хората продължават да държат злато по различни причини. Обществата, а сега и икономиките, ценят златото, като по този начин увековечават неговата стойност. Това е метала, към който се връщаме, когато другите форми на валута не работят, което означава, че винаги има някаква стойност като застраховка при тежки времена.

  1. Уязвимостта на долара

Въпреки че щатският долар е една от най-важните резервни валути в света, когато неговата стойност спадне спрямо други валути, както беше между 1998 и 2008 г., това често подтиква хората да търсят сигурността на златото, което повишава неговата цена. Цената на златото почти се утроява между 1998 г. и 2008 г., достигайки крайъгълния камък от 1000 долара за унция в началото на 2008 г. и почти се удвоява между 2008 г. и 2012 г., достигайки границата от 2000 долара. Исторически, спадът на щатския долар се дължи на редица причини, включително голям бюджетен и търговски дефицит на страната и голямото увеличение на паричното предлагане.

  1. Защита от инфлация

В исторически план златото е отличен хедж срещу инфлацията, тъй като цената му има тенденция да се покачва когато разходите за живот се увеличават. През последните 50 години инвеститорите станаха свидетели на скок на цените на златото и спад на фондовия пазар през годините на висока инфлация. Това е така, защото когато дадена валута губи своята покупателна способност поради инфлацията, златото се оценява в тези валутни единици и се покачва заедно с всичко останало.

  1. Геополитическа несигурност

Златото запазва стойността си не само във времена на финансова несигурност, но и във времена на геополитическа несигурност. Често се нарича „стока на кризата“, защото хората бягат към нейната относителна безопасност, когато световното напрежение нараства; в такива моменти той често превъзхожда други инвестиции. Цената му често нараства най-много, когато доверието в правителствата е ниско.

  1. Ограничения при предлагането

Голяма част от предлагането на злато на пазара от 90-те години на миналия век идва от продажби на златни кюлчета от трезорите на световните централни банки. Тези продажби от глобалните централни банки се забавиха значително през 2008 г. В същото време производството на ново злато от мините намалява от 2000 г. насам. Може да отнеме от пет до 10 години, за да се въведе нова мина в производство. Като общо правило, намаляването на търсенето на злато повишава неговата цена.

  1. Повишаване на търсенето

През предходните години увеличеното богатство на нововъзникващите пазарни икономики повиши търсенето на злато. В много от тези страни златото е вплетено в културата. В Китай, където златните кюлчета са традиционна форма на спестяване, търсенето на злато е стабилно. Индия е втората по големина потребление на злато нация в света; има много приложения там, включително бижута. Като такъв, индийският сватбен сезон през октомври традиционно е времето от годината, когато се наблюдава най-голямо световно търсене на злато.