С атрактивни туристически маршрути, разработени по проект „Топлите лъчи на Благоевградско”, кметовете на повечето села в областния център на Пиринско, обединени в Асоциация за европейско развитие на българското село, събуждат икономиката и привличат туристи в малките населени места на община Благоевград. 2-годишната работа на членовете на асоциацията и техни съмишленици и партньори започна с проучвания и маркиране на всички забележителности и възможностите за развитие на археологически, културен, спортен и религиозен туризъм, и завърши преди дни с монтирането на табели на четири изходни пункта.

Толкова са и атрактивните туристически маршрути, символично наречени на посоките, в които се развиват Дъбрава, Еленово, Зелен дол и Покровник, разработени по проекта. Като начало в тях са включени 24 туристически обекта, някои известни, други слабо познати, а трети – изненада дори за част от местното население с изключителния си потенциал и атрактивност, обясни председателят на асоциацията Росен Георгиев на презентация на свършената работа.

„Наложи се здраво да се потрудим – не само виртуално, но и физически, за да превърнем част от обектите в достъпно място, да ги възродим от руините, да ги ремонтираме и да ги почистим от трева и храсти“, призна той. За свои съмишленици и помощници привлекли археолога д-р Христина Цонева и ЮЗУ преподавателя д-р Антон Генов.

„В процеса на проучване на местните забележителности и обичаи се натъкнахме на много любопитни истории, като например, че цар Борис ІІІ и царица Йоанна, също и Яворов и Дебелянов са се черкували в храма на с. Селище“, разказа председателят на сдружението и допълни: „Легендите и преданията заедно с подробна информация за забележителностите и местата за отсядане наоколо, подкрепени със снимков материал, сме включили в пътеводител, който ще издадем на български и на английски език. Голямата ни гордост обаче е сайтът https://developed-regions.com, който вече е активен и зареждаме с информация, което всъщност ще се случва непрекъснато напред във времето с добавяне на новите и интересни събития и места за туризъм, които тепърва ще се проучват, разкриват и случват“, доволен е Росен Георгиев.

Проектът „Топлите лъчи на Благоевградско“ е осъществен от Асоциацията за европейско развитие на българското село в партньорство със сдружение “Деветашко плато”, фондация “Америка за България” и община Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА