Данаил Кьосев е обвинен в организиране на престъпна група, с цел пласиране на контрабанден тютюн след като вчера в цялата страна се проведе спецакция на ГДБОП под надзора на прокуратурата .

Задържани са 10 души, сред които и служител на Жандармерията. Според държавното обвинение, бюджетът е ощетен с 3 милиона лева, каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева.

Разбита е организирана престъпна група за държане, разпространение и производство на акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия.

Арестите са извършени в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград. На задържаните са повдигнати обвинения, като 7 от тях са оставани за 72 часа в ареста.

Участниците в престъпната група са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. За целта са организирали три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка – омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.

На клиентите 1 кг тютюн е продаван за 45 лева, а по закон акцизната ставка за кг тютюн е 152 лева.

Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи “Давидоф”, “Карелия”, Марлборо” и “Кемъл”. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества.

“За периоди има печалба за групата от над 100 000 лева месечно. Печалбата се е разпределяла между членовете на групата съобразно ролята и функциите им“, обясни Милева и съобщи, че групата е действала от началото на 2017 година на територията на цялата страна.

“В състава на групата влизат лица, живущи в различни населени места на страната. Между тях е изградена строга организация и разпределение на функциите и ролите им в организираната престъпна група”, коментира още говорителят на Спецпрокуратурата.

По думите на Сийка Милева, ръководителят на групата е създал строга организация по закупуването на голямо количество тютюн на листа. След което този тютюн се омекотявал, ароматизирал и нарязвал от резачи. Транспортирането се е осъществявало от други лица в групата, които са изпълнявали куриерски функции.

“Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители”, каза още говорителят на Специализираната прокуратура.