ХІХ международен фестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа” ще се проведе на 31 май и 1 юни в националния курорт Минерални бани.

КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, със съдействието на Община Минерални бани отново ще отбележат Международния ден на детето, 1-ви юни с провеждането на ХІХ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА!”.

Детският етнофестивал се осъществява под патронажа на г-н Бисер Петков – министър на труда и социалната политика. Медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и БНР „Радио Благоевград”.

Изкуството е красотата и вкуса на живота, а танцът е скрития език на душата. Универсалният език на музиката, песента и танца е най-разбираемия начин да се отправят послания и да се предава информация за култура, традиции и ценности!
Международен детски етнофестивал ще се открие на 31 май 2019 г. от 10 ч. в Летния театър на Минерални бани. В етнофестивала ще вземат участие близо 2000 деца, 80 групи и 72 индивидуални изпълнителя, дуети и трио от 16 области и 38 населени места от територията на цяла България, както и 18 танцови групи от чужбина – от Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Молдова, Сърбия, Турция. Ще бъдат представени над 80 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

През двата фестивални дни изпълненията на децата-участници в етнофестивала ще бъдат оценявани от авторитетното жури:

За танцьорите:
1. Анатолий Клочков – хореограф и дългогодишен преподавател по характерни танци в Национално училище по танцово изкуство, носител на орден „Кирил и Методий” ІІ степен, награда „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна лира” на Синдиката на българските учители за високи творчески постижения, „Кристално огърлие” за цялостен принос в българското музикално и танцово изкуство на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
2. Мирослав Славов – хореограф на ДЮФА „Изворче” при Национален дворец на децата – София, преподавател в ЧСУ „Българско школо”, носител на награди за новосъздадени произведения.
3. Кристина Александрова – хореограф, режисьор и дългогодишен преподавател в Национално училище по танцово изкуство, наградена със „Златна лира” от Синдиката на българските учители.

За певците и инструменталистите:
1. Иван Кумичин – дългогодишен музиковед и фолклорист при Институт за изследване на изкуствата към БАН, дългогодишен диригент на оркестъра на Ансамбъл „Изворче” към Националния дворец на децата – София.
2. д-р Мария Георгиева – музиковед към Институт за изследване на изкуствата към БАН.
3. Нина Александрова – дългогодишна народна певица в Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Майстори от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – гр. София ще представи занаятите, които упражняват – везба, шиене, плетене, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, грънчарство, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др.
Българската асоциация на пострадалите при катастрофи ще съдейства за повишаване информираността на участниците и гостите на етнофестивала относно безопасно движение по пътищата.
Организирани са развлекателни игри с награди, на които всички участници и гости на етнофестивала ще имат своя шанс да получат подарък за спомен от детския празник.
Етнофестивалът с годините се утвърди като значимо международно културно събитие и като популярен и очакван детски празник.

Фестивалът не би бил възможен без подкрепата за реализиране на събитието от страна на домакините – общинското ръководство на Минерални бани. Синдикатът на българските учители и Сдружение на танцовите дейци всяка година раздава свои награди на талантливи деца, изявили се през двата фестивални дни. Предприятия от страната и региона, хотелиери от общината, синдикални федерации и организации дават ежегодно своята подкрепа за осъществяването и развитието на етнофестивала.