Четири пъти по-евтина смес е използвана за асфалтовата настилка при ремонта на пътя край Своге, където 20 души загубиха живота си, а още осем бяха ранени. Това заявиха от държавното обвинение. 

Според прокуратурата при ремонта на пътя не са правени изследвания за качеството на асфалта, а вместо това само са представяни документи. 

Държавното обвинение обаче не може да изиска изследване на останалите пътища, които е ремонтирала фирмата изпълнител – „Трейс”. Според Върховната прокуратура основната вина за катастрофата носи шофьорът, който е надвишил допустимата скорост.

В същото време жителите на Своге все още смятат, че пътят край града, е опасен, а Институтът за пътна безопасност иска одит на цялата пътна мрежа в страната.

Осем месеца след тежката катастрофа на злополучния участък има нова двойна мантинела. На места обаче тя е поставена така, че тротоарът да стане неизползваем. Жителите на Своге все още се притесняват да вървят по тротоара до пътя, тъй като в определен момент той просто свършва. „ В тази част на пътя трябва да има разширение на пътното платно поне метър и половина”, смята заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов.

Според Института за пътна безопасност има и проблем с отводняването. От там твърдят, че вчерашните констатации на прокуратурата важат не само за този участък, но и за още много пътища в страната. 

От Института за пътна безопасност откриват още нередности.

„По норматив изискванията за тази височина на тротоара е 7,5 см, този е висок 14 см”, каза Диана Русинова от института. Тя призова премиера Бойко Борисов да уволни дисциплинарно Дончо Атанасов.

Според тях на още много места в страната качеството на асфалта е лошо.

От изнесеното от прокуратурата пък става ясно, че в сметта за асфалтовата настилка е използван четири пъти по-евтин материал.  Държавното обвинение обаче не може да следи и проверява ремонтите на фирмата изпълнител „Трейс”, защото това не е в правомощията им от 10 години. 

Според прокуратурата членовете на Управителния съвет на пътната агенция не са осъществили контрол, и по този начин са облагодетелствали фирмата изпълнител „Трейс”.