Повече от половината пилешко месо, което се продава в супермаркетите с по-евтини цени (дискаунтъри) в Германия, е замърсено с резистентни на антибиотици бактерии. Това е показало изследване на проби от пилешко месо, съобщава "Дойче веле".

Природозащитната и потребителска организация Germanwatch определи резултатите от проучването си като "тревожно високо равнище на резистентност", което показва, че прекомерната употреба на антибиотици в промишленото производство на пилешко месо застрашава човешкото здраве.

Germanwatch са изследвали 59 проби от пилешко месо от големи супермаркети, които предлагат ниски цени, анализирани в университетска лаборатория, и са установили, че 56% от тях са били заселени от устойчиви на антибиотици микроби. Пробите от месото са дошли от четирите най-големи кланици в Германия. Отговаряйки на проучването, германското министерство на земеделието посочи, че то "показва използването на твърде много антибиотици в птицевъдната индустрия".

Лекарствата, които се борят с бактериите, станаха по-малко ефективни поради прекомерната употреба в хора и животни, тъй като бактериите се адаптират и развиват. Колкото повече антибиотици се използват, толкова повече бактериите са способни да засилят защитните си сили.

Тревожното е, че проучването е установило, че една трета от пробите от пилешко месо от супермаркетите Lidl, Aldi, Netto, Real и Penny са били заразени с бактерии, устойчиви на т. нар. резервни антибиотици.

Резервните антибиотици са лекарства от четвърто и пето поколение, които се използват като последно средство за борба срещу супербактерии, устойчиви на традиционните антибиотици. Експертите казват, че бактериите биват убивани, когато пилето е правилно сготвено, но че хората могат да се разболеят или дори да умрат чрез кръстосано замърсяване с необработени в кухнята храни, като например дъска за рязане. Работниците в промишлените птицеферми също могат да бъдат изложени на микроби чрез вдишване.

Изследвания на 12 проби от пилешко месо от дребни фермери също са били направени и само в една е било установено, че има устойчиви на антибиотици микроби. В друг анализ в шест проби от екологични стопанства не са били открити резистентни патогени.

Germanwatch са свързали различните резултати с прекомерната употреба на антибиотици в индустриалните птицеферми. Положението ще се подобри, само ако правителството забрани на ветеринарните лекари да предписват антибиотици, за да "компенсират последиците от катастрофалните условия на живот и свръхразмножаването в производството на евтино месо", подчертават от Germanwatch.