Много се надявам, все пак, депутатите да чуят гласа на народа и да преразгледат решението си за оставянето на 11 лв. убсидия на глас за партиите. Това заяви пред сутрешния блок на Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова.

Тя взе отношение и по въпроса с условията в арестите и затворите.

„Има минимални световни правозащитни стандарти за условия, на които трябва да отговарят местата за лишени от свобода заяви Манолова. -  България вече е осъдена заради условия в затворите. Че има подобрения след 2015 година по отношение на пренаселеност в затворите, това е ясно. Има две нови общежития – в Дебелт и Враца. Бяха подобрени условията в някои общежития и затвори. Ситуацията обаче е много-много далеч от минималните изисквания за условията в местата за лишаване от свобода. От 2015 година, откакто съм омбудсман,  до момента сме извършили 181 проверки, като от тях проверките в затворите са 72. Изпратени са над 400 препоръки, 201 от които за условията в арести и затвори. Никой обаче не ни чува.

Реално ние сме поставяли проблема с пренаселеността, с изискваните  четири квардатни метра, с липсата на осветеност, на елементарно здравно обслужване, с насилието, с нарушаването на тайната на кореспонденцията. За нарушение на правото за контакти с близки и адвокати.

Не е ясно защо случаят с кмета на „Младост” Десислава Иванчева предизвика такава реакция на правосъдния министър. Тя е насрочила среща следващата седмица, на която ще обсъдим правата на затворниците и ситуацията.

Боря се за правата не само на Иванчева, а на всеки един затворник, който може да попадне в такава ситуация. Българските граждани имат права и те трябва да бъдат спазвани.

Може да изглежда, че с екипа ми обикаляме телевизионни студиа и други, но работата ни е изключително тежка, сблъсквайки се с това, на което са подложени българските граждани.

Истината е, че в повечето арести условията са и по-лошо и ужасавящи от това, на което е била подложена госпожа Иванчева. Имаме достатъчно красноречиви примери, които може да се видят на сайта на омбудсмана. Никой не очаква условията да са луксозни, но е нормално да се спазват някакви минимални човешки права.

Моята грижа е запазването на човешките права на арестанти и затворници и върху това сме се съсредоточили. Условята в килията на Иванчева са били такива преди и след нея. След нея там ще попаднат и други хора, чийто права трябва да бъдат защитени”.

Мая Манолова коментира и сагата окомо протестите на майките.

„С майките минахме през протести, контрапротести, блокади, оставки на социален министър, вицепремиер. Аз работих 7 месеца, те с години коментира омбудсманът. -  На практика с екипа ми през август не почивахме, за да подготвим промените в Закона. Все още обаче не съм спокойна. Ще кажа, че сме си свършили работата, когато парламентът окончателно гласува закона.

Седем месеца ние се договаряме, разбираме се, убеждаваме се, разбираме се. Стигаме до крайно решение, но на следващия ден става ясно, че всички уговорки отпадат.

Въпреки моят десетгодишен парламентарен опит, такъв законодателен подход виждам за първи път. Натискът на майките ги накара депутатите да отидат на промени. Отношенията между нас трябва да са на някаква почтена основа, а не се получава така.

И аз нямам обяснение, защо седем месеца трябваше да минем през това, за да се случи накрая това. Бе ясно от самото начало, че тази кауза е справедлива и става дума за достойнството на тези хора. Ясно бе, че майките са в правото си. И странно бе, че всички в паралмента бяха против. В крайна сметка обаче депутатите го гласуваха единодушно на първо четене. Вчера Социалната комисия си поправи безобразните текстове. Наистина не знам защо трябваше да е толкова драматична исторята на този закон.

Не бих казала, че всичко става под натиск, но се оказва, че в крайна сметка се върши работакакто трябва наистина под натиск. Ще кажа обаче „браво” и „победа”, когато видя окончателно приети тези текстове. През последните месеци много пъти бяхме на крачка от победата, но все се случваха в последния момент разни неща. Фактът е, че протеста на майките събуди гражданското общество и се появиха наистина наченки на някакви реформи.

Обещах от самото начало, че ще стоя с тях до края. Щом има справедлива кауза, колкото и невъзможна да е тя, щом си прав и това е справедливо, просто трябва да се бориш докрай”.