Стотици родители протестираха срещу предложената Стратегия за детето, която обхваща хоризонта до 2030 година. Протест има и днес.

На фона на това недоволство премиерът Бойко Борисов отсече, че национална стратегия няма и нареди на социалния министър Бисер Петков всеки ден публично да обяснява това.

Протестите и недоволството обаче продължават.

„Благосъстоянието на детето е пряко свързано с благосъстоянието на семейството и с подкрепата към родителите”, това пише в първите страници на проекта на Стратегията. Документът е обсъждан цяла година.

Подкрепен от над 250 неправителствени организации. И неодобрен от други, които сега протестират.
Какво всъщност гласят някои от спорните текстове в документа:

– Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана;

– Въвеждане на работеща система за превенция на домашното насилие, докладване и предприемане на незабавни мерки за закрила при всички случаи на домашно насилие над деца.

Властите обясняват, че извежданеjf на дете от семейството е крайна мярка, която се потвърждава от съда. Предприема сеq когато детето е жертва на насилие в семейството или има сериозна опасност от увреждане на неговото физическо и психическо развитие. Промяна в тази политика не се предвижда.

Според протестиращите, проектът на стратегия цели и създаване на детски съд. Социалните власти отричат.

Недоволните твърдят, че написаното в спрения документ всъщност се прокарва  с последните поправки в законите. На социалния министър му се наложи да опровергава и това твърдение.

Бисер Петков опроверга и твърдението, че 260 млн. лв. „изтичат” към неправителствени организации. По думите му парите се превеждат от държавния бюджет към общините за различни социални услуги и едва в 15% от случаите местната власт е възложила услугите на частни доставчици.

Олег Алексеев е родител на две деца и е против предложената Стратегия за детето. По думите му тя един документ, който прехвърля ролята на родителите върху купища социални институции и възпитанието, което родителите трябва да дадат, ще бъде наблюдавано и контролирано от тях. Последната стратегия трябваше да се справи с бедността, но това не се случи, коментира Алексиев.

Изпълнителният директор на „Национална мрежа за закрила на децата“, участвала в изготвянето на Стартегията, Георги Богданов коментира, че по време на протестите и в онлайн пространството се разпространяват ужасяващи спекулативни твърдения за това до какво може да доведе стратегията.

Днес отново ще има протест срещу проекта на Стратегията за детето  в София от 18 ч.