Деветима от общо 10-те арестувани от арменската бригада, обвинени че са част от ОПГ, бяха пуснати от съда късно снощи. След над 10-часово съдебното заседание Пловдивският окръжен съд с докладчик съдия Станислава Бозева реши, че в ареста ще остане само соченият за водач на ОПГ-то 32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян.

Шестима от освободените бяха пуснати под гаранция между 1000 и 3000 лева, а другите трима са пуснати без мярка за неотклонение, съобщи trafficnews.

10 души са задържани при мащабната акция в Пловдив, "ребрандирали" инструменти ВИДЕО

Припомняме, че те бяха обвинени, че са  продавали китайки инструменти, регистрирани като българска марка, с етикети на немска такава.

Прокуратурата поиска "задържане под стража" за всички участници в организирана престъпна група. Според държавното обвинение всяко едно престъпление, за което членовете са привлечени като обвиняеми попада в графата "тежки" по смисъла на закона – организация и участие в ОПГ, данъчни престъпления, измами и пране на пари.

32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян е сочен за водач на организираната престъпна група. При специализираната полицейска акция бяха задържани също майка му Карине Ховсепян и баща му Григорий. Другите арестувани са сестра му Нона, съпругата му Елисавета Карамфилова, както и търговския му партньор Мартин Попов, брат му Тодор, Панайот и Мартин Димитрови и Мирослав Стаменов.

По делото е изяснено, че групата е оперирала през 4 онлайн магазина, като всеки от тях е свързан с различна фирма. Основен доставчик и на четирите магазина е Геворг Харутюнян. Topmaistor” и „Кraft-shop” се водят собственост на фирма „Веле трейд” , чийто управител, според Търговския регистър е майката на Геворг – Карине. „Мegamaistor” е на фирма „Майстор. Бг” със собственик Мартин Попов, а „Techforman” e на фирма „Юнайтед груп” на Мирослав Стаменов. Той има и фирма „Тех фор мен”.

Арменците продавали ментетата през 4 онлайн магазина

По данни на прокуратурата през 2022 година дружествата, внасяли инструментите, са имали около 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лева. Приходите обаче не са били декларирани пред НАП, не са плащани и данъци за тях. Печалбата е била влагана в имоти, луксозни автомобили или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

„Към момента има достатъчно доказателства, че именно те са извършители на престъпленията”, каза прокурор Галя Андреева по време на делото. Касае се за недекларирана вносна стоки, стикери и лепенки на търговски марки, с които никой няма право да търгува. Задържани са над 11 000 стикера, повече от 10 000 инструменти и голям брой други стоки с регистрирани търговски марки. Те са били собственост на дружеството „Веле Трейд”, на обвиняемата Карине. Стоките са рекламирани като изключително качествени немски марки във всички сайтове, без да са такива. Имало е регистрация на сателитни фирми чрез „Веле Трейд” да се продават тези търговски марки. Паралелно с това е извършвана продажба на стоки чрез изпращане по куриерски фирми. Действало се е с поставени лица чрез наложен платеж, след което парите са били отчитани. На дружествата не са плащани данъци и дори не са подавани данъчни декларации. „Оборотите, които са били декларирани далеч не отговарят на реално реализирания внос. Само за 2 от дружествата говорим за близо 2,5 млн.”, допълни Андреева.

„Трайната организация на работа и разпределението на ролите на ОПГ-то е ръководено от Геворг. Вярно е, че голяма част от обвиняемите имат семейства, които се нуждаят от подкрепа, но в момента това не трябва да възпрепятства обществената опасност. Всички постъпления по дружествата са били именно от онлайн търговия с дадените стоки. Марката „Kraft worlds” не е немска и е регистрирана в България от обвиняемата”, каза още прокурорът по дело.

Според държавното обвинение са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – обосновано предположение, че са извършители на престъплението за което са обвинени, наличие на обществена опасност, възможност за укриване или извършване на друго престъпление.

В хода на делото за разглеждане на мярката за неотклонение бяха допуснати за разпит и двамата свидетели. Лили Аврамова, която живее на семейни начала с Панайот Николаев и Йордан Малинов, който е израснал с Мирослав Стаменов.

„Заедно с Панайот сме от 5-6г. Живеем в Смирненски, в апартамент. Бременна съм в осмия месец и очакваме дете. Трудно е да се оправя без него. Майка ми почина, баща ми го няма. Той също е без родител и се справяме двамата сами. Майка му е в трудно положение и има много кредити. Трудно ми е като го няма, а и колата ми е иззета, макар че е купена с лични средства и е на мое име. Той се грижи за цялото домакинство, тъй като аз в момента съм в болничен. Много съм напрегната и не мога да се справя без него”, разказа жената до Панайот.

„Всичко във фирмата е абсолютно изрядно и той винаги е искал всичко да бъде такова. Плаща си данъци и всичко е законно”, допълни още тя.

Йордан Малинов, който се занимава с автосервизи и е клиент и приятел на Мирослав Стаменов се опита да го представи като честен бизнесмен, който държи на думата си.

„Той имаше тежко детство. Като беше на 2 години баща му напусна семейството. Никога не се е срещал със съд и полицаи, винаги е държал на думата си. Създаде прекрасно семейство, от 15 години са заедно със съпругата му. После се роди детенцето му, грижи се много добре за него. Вече е на 9 месеца”, разказа Малинов, като допълни, че подаръците от сватбата на Стаменов са надвишили 110 хил. лева.

Така съдът реши да задържи единствено Геворг Харутюнян, за който съдът сметна, че има шанс да се укрие или да извърши друго престъпление. Очаква се прокуратурата да реши дали ще обжалва пускането на другите деветима задръжани. Адвокатът на част от задържаните - Пламен Бонев заяви, че ще обжалва задържането на Геворг, като неоснователно. Заседанието пред втора инстанция е насрочено за четвъртък 2 февруари.