Австрия ще откаже да пуска в страната онези мигранти, които имат намерение да стигнат до Германия. Това е заявила днес министърът на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер в интервю, излъчено по радиото, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

"Онези, които искат да продължат нататък, ще бъдат връщани", заяви Микл-Лайтнер.

По данни на австрийската полиция, Германия отпраща все по-голям брой мигранти от границата си с Австрия, като всекидневно връща в съседната държава стотици от тях.

Австрия ще въведе горна граница за прием на бежанци, обяви още Микл-Лайтнер. "Онези, които са над лимита ще бъдат настанени в така наречените транзитни зони или буферни", обясни тя.

През изминалата година само 90 хиляди души са поискали убежище от Виена, но страховете от мигрантите допринасят за нарастването на подкрепата за крайната десница. Министри от правителството на социалдемократите и техните коалиционни партньори от Австрийската народна партия са на мнение, че трябва да бъде направено повече, за да бъде намален броят на пристигащите мигранти, въпреки че не са единодушни как да бъде постигнато това.

"Каква е ситуацията на германско-австрийската граница? Такава, че само на тези, които искат убежище в Германия, им се позволява да преминат, а тези, които искат да пътуват по-далеч, са връщани обратно“, отбелязва Микл-Лайтнер в ефира на австрийското радио ORF.

"Ще ги спираме директно на южната ни граница от края на следващата седмица“, предупреждава австрийският министър, като има предвид границата със Словения.