Финландия официално заявява, че е обект на руска враждебна пропаганда.

http://www.mediapool.bg/finlandiya-smyata-che-e-obekt-na-vrazhdebna-ruska-propaganda-news255453.html

В Чехия, която си има путинофилския президент Милош Земан, министерството на вътрешните работи на  е създало специално звено за противодействие на пропагандата от Русия, чешкият вътрешен министър Милан Хованец, цитиран от „Ройтерс”. За целта е създаден 20-членният екип ще за противодействие на руската дезинформацията. Екипът ще обучава държавни служители как да подхождат към дезинформацията. Звеното ще трябва да реагира почти в реално време на различни дезинформации, използвайки “Фейсбук”, “Туитър” и други средства за съобщения, каза министърът.

“Искаме да влезем във всеки смартфон”, обяви Хованец на конференция в Прага по стратегически комуникации, застанал до чешкия генерал Петър Павел, председател на Военния комитет на НАТО.

През септември чешката служба за контраразузнаване обяви, че Русия води “информационна война” срещу Чехия, изграждайки мрежа от марионетни групи и пропагандни агенти, които могат да бъдат използвани за дестабилизиране на страната.

В Чехия, където по данни от преброяването през 2011 г. живеят 30 хиляди руснаци, съществуват десетки уебсайтове, които прокламират позицията на Москва към Запада, посочи Ройтерс.

Белгия също обвини официално Русия въвводене на лъжлива кампания срещу страната.

Белгийският военен министър Стевен Вандепут обвини Русия, че е фалшифицирала данни за въздушен удар по мирни жители на Сирия край Алепо, предаде АФП.

Вчера Министерството на отбраната в Москва заяви, че два изтребителя Ф-16 на белгийските ВВС нанесли на 18 октомври удари по село Хосаджек. При атаката загинали поне шестима цивилни. Други четирима били ранени.

По-късно от ведомството предали на белгийския военен аташе в Москва карта, на която било отбелязано разположението на самолетите.

Стевен Вандепут обаче твърди, че показаните от руснаците идентификационни номера не принадлежат на самолети от Белгия.

Сега военното министерство в Брюксел очаква от колегите си в Москва официален отказ от необоснованите обвинения..

В Лондон външният министър Борис Джонсън вдигна градуса  на обвиненията срещу Русия заради агресивните й действия в Сирия в серия от остри изказвания. При първото участие на Тереза Мей на среща на европейските лидери в ЕС в качеството на новоизбран премиер на Великобритания тя определи действията на Русия срещу Алепо като “ужасяващи престъпления”.

“Руската стратегия е да отслаби ЕС, обобщи ( написаното по горе в този текст) президентът на Европейския съвет Доналд Туск след продължилите вчера пет часа разговори в Брюксел по време на срещата на високо равнище на лидерите на блока.

“Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия – от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в ЕС и други страни”, каза на пресконференция Туск.

“Нашата цел не е да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи”, допълни Туск.

“Затова се договорихме да следваме курса си и най-вече да пазим единството на ЕС”, подчерта президентът на Европейския съвет.

Европейските лидери са се договорили да разгледат всички варианти, ако руските военни продължат да извършват жестокости в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата.

В него обаче не се казва, че тези варианти включват нови санкции срещу физически или юридически лица, както бе записано в проекта на документа.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не.

Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу бунтовниците в Алепо.

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта. ( Кафене.нет)

В същото време американският президент Барак Обама заяви на брифинг в Белия дом, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е “ ласкателен” спрямо руския президент Путин по начин, който няма прецедент в американската история и че това не е само мнение на демократитие, но и противоречи на всичко, което са говорили републиканците ( по въпроса за Путин) преди ласкателствата на Тръмп за него.

Ако, уважаеми читатели, сте прочели търпеливо всичко дотук, което е компилация от факти, съобщени в български сайтове за последните 24 часа по темата за оценката на българските западни съюзници за руската политика, вероятно вече сте си задали въпроса “къде сме ние” в тази картина. Изненадващо, отговорът на премиера Борисов вчера беше в “крак с времето”, макар и да е много, много закъснял. Той заяви, че подкрепя КАТЕГОРИЧНО санкции срещу Русия “заради онова, което прави в Алепо”.

Дали Борисов е знаел, че италианският премиер Матео Ренци практически ще наложи “вето” по-късно върху думата “санкции” и че съветът на европейските лидери в Брюксел ще завърши по тази причина само с констатации за руската агресия, без обаче да предприеме конкретни стъпки срещу нея?

Не знам и вероятно Борисов никога няма да си признае. Но знам със сигурност, че Борисов обича да се присъединява към мнозинството и към силните. Явно  съпротивителни сили в Европа срещу предизвикателствата на Кремъл нарастват и се консолидират, щом и нашият премиер ( прочул се международно с препоръката към президента Плевнелиев да се “мери приказките” по адрес на Русия) е решил да се присламчи към тях.

Пример: в случая с номинирането на Бокова за шеф на ООН 100 процента е знаел, че тя няма да стане генерален секретар на огранизацията поради блокиращата позиция на поне две държави от Съвета за сигурност. Съответно се опита да изиграе задоволяващ Путин сюжет с подкрепата за нея, която по-късно оттегли , за да се хареса и на онези на Запад, които го легитимират пред българските избиратели като добре приет в света български държавник.

Предстои да видим какво развитие ще претърпи снощното присъединяване на Борисов към западните страни в осъдителната им позиция спрямо агресията на Русия  в Сирия и дали изобщо ще има такова развитие. Не може да се прогнозира накъде ще го заведе прословутата му интуиция, която ласкателите му тук виждат в безпринципната му всеядност на тези и контратези- според това, накъде го води интересът на личното му политическо оцеляване.

И още нещо не можах да разбера от тиражираното снощи в новинарските телевизионни емисии  негово “скромно” изказване : “ аз съм най-големият демократ”. “В света или само в у нас”, бих го попитал да уточни, ако бях на мястото на хората с микрофони в ръка.

Share on Facebook