Министерствата на външните и на вътрешните работи на Република Македония потвърдиха, че бившият премиер на страната Никола Груевски се намира в Унгария, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски написа днес следобед във Фейсбук, че е в Унгария, където поискал политическо убежище от унгарските власти, но досега нямаше яснота дали съобщението е автентично и достоверно.

Македонското министерство на вътрешните работи съобщи, че след направените проверки е потвърдило, че "лицето Никола Груевски, което се издирва за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода" от две години за извършено престъпление - приемане на възнаграждение за противозаконно влияние, се намира в Република Унгария."

По-късно министерството на външните работи на Република Македония разпространи съобщение, в което се казва, че в министерството е бил извикан посланикът на Унгария в Скопие Ласло Дукс за среща с държавния секретар Виктор Димовски с цел проверка на информацията, че Груевски е избягал в Унгария.

След срещата е било осигурено потвърждение на достоверността на информацията, получена чрез Министерството на вътрешните работи, се казва в съобщението на външното министерство.

От вчера бившият премиер е обявен за национално издирване за изтърпяване на двугодишната си присъда затвор по делото "Танк" за покупката на луксозен мерцедес.