Украинец завладява социалните мрежи с нов дизайн за безопасни самолети на бъдещето. Владимир Татаренко вече има няколко патента за това как може да бъде спасен живота на пасажерите при настъпване на проблем по време на полет. Компютърната анимация на неговата визия за бъдещето на самолетостроенето набира бърза популярност от края на миналата година във фейсбук. Още през 2013-а той пуска първата си идея за това как местата на пътниците да се намират в обща капсула, която да се вкарва в търбуха на самолета като товар. Това ще позволи при проблем по време на излитане, полет или приземяване тя да се отдели от него и да спусне пасажерите безопасно на земята с парашут. Дори малко преди контакт със земята под парашутите ще се задействат малки мотори, които допълнително да омекотят удара. Разбира се, Татаренко е помислил и ако проблемът настъпи над вода. В такъв случай капсулата с пътниците е оборудвана и с надуваеми възглавници, които ще й попречат да потъне.

В края на миналата година украинецът доразвива идеята си, като прави втори патент. При него самолетът е съставен от две големи части. Едната са носът, кабината на пилотите, крилата и двигателите като скелет. Втората част, в която се намират пасажерите, пък ще се прикача към скелета на летището и представлява целият салон и товарното отделение.

Авторът на идеята е публикувал компютърна анимация на своите патенти. Ръководейки се от думите на Конфуций „Този, който спаси и една душа, спасява целия свят“, Татаренко публикува статистика за самолетните катастрофи, чиито жертви иска да предотврати. В 75% от случаите става дума за човешка грешка. А за последните 10 години 8% от инцидентите са станали по време на излитане, 21% при самия полет на голяма височина и 71% при приземяване.

Естествено, самолетите на бъдещето няма да са евтини. Предполага се, че цената за развиването на подобна технология и сглобяването им ще оскъпи цените на билетите. Но при анкета, направена сред редовно летящи пътници, 95% са съгласни да платят по-висока цена, за това, че те и семейството им ще летят спокойно и без да се страхуват за живота си.

Авторът е оставил контакти за връзка с него за всички, които имат желание да инвестират в неговите идеи.