©

В Пловдив бе учредено Национално гражданско сдружение "Българска домашна ракия". Близо 200 собственици на малки дестилерии се събраха вчера, за да създадат структура, която да защитава интересите на бранша. 

 
По думите на Стоил Атанасов от Браниполе, един от инициаторите за създаването на сдружението, варенето на домашна ракия е "една изконна българска традиция, нашата домашна ракия се бори да бъде призната в ЕС за национално питие, както е конякът за французите и узото за гърците. Новото сдружение има за цел да представлява собствениците на малки дестилерии пред институциите, за да тежи думата им", каза Атанасов. 
 
По думите му гражданската структура с нестопанска цел ще бъде регистрирана до седмица в Окръжния съд в Пловдив, след като бъде избран Управителен съвет.
 
Според него от бранша настояват да падне ограничението, залегнало в новия закон ракията да се вари само шест месеца в годината - от юли до декември, а казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове, като посочи, че ракиджиите искат разрешеният обем да е до 1000 литра и дестилериите да работят целогодишно.