София. „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ вероятно ще обжалват решението на ЕК и наложената им глоба от 77 млн. евро. Комисията глоби дружествата заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Според ЕК БЕХ и дъщерните дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. Комисията констатира, че БЕХ е използвало господстващото положение на „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти. Веднага от енергийното министерство обявиха, че ще защитят националните интереси и интересите на българската енергетика. Министър Теменужка Петкова заяви, че е готова да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо.
БЕХ и дъщерните му дружества обявиха, че не приемат заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Наред с това, дружествата смятат, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен.
Темата за наложената на БЕХ глоба беше водеща и в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че е искана приватизацията на „Булгартрансгаз“, е било опровергано от ЕК. „Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяваме. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“, заяви Нинова. „Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал“, коментира тя. Според нея втората лъжа на премиера е, че глобата няма да се плаща от гражданите. В отговор от ГЕРБ обявиха, че БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ. Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев посочи: „Изобщо не е вярно, че българите ще платят, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“. Той уточни, че парите за глобата ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа. „България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”“, заяви министър Теменужка Петкова. „В хода на преговорите с ЕК българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз““, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на правителственото заседание. Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо. „Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с ЕК. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още Томислав Дончев.
Биляна ИВАНОВА