София. 13% от студентите в България учат в частни университети. Това каза Георги Стойчев, представител на консорциума изпълнител по проект „Поддържане и усъвършенстване на разработената рейтингова система на висшите училища“ по време на пресконференция за представяне на резултатите от Осмото издание на Рейтинговата система на висшите училища, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В 40 професионални направления на първо място е висше училище, което е базирано в София, и от 12 професионални направления са висши училища, извън София. Това, което прави впечатление, че университетите извън София са относително силно конкурентоспособни в аграрния сектор, с медицина, с педагогика. В тези сфери университетите извън София са конкурентни. По отношение на делението частни и държавни - пет класации се оглавяват от частни висши училища и 47 от държавни. 13 % от студентите в България учат в частни висши училища, като има две направление, в които те са мнозинство“, каза той и уточни, че това са театрално изкуство и теория на изкуството.
По думите му от 4 на 6 % нараства броят на чуждестранните студенти, като най-много са в направление „Медицина“. „В рейтинговата система потребителите могат да намерят пълен списък на конкретните специалности, които се предлагат във всяко висше училище“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА