Смолян. Тази година беше изпълнена с много трудности и предизвикателства, но и с важни стъпки за реализацията на приоритетите на област Смолян. Това заяви областният управител на Смолян Недялко Славов на финална за годината пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Присъстваха зам. областните управители Андриян Петров, Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов и директори и представители на всички държавни структури в Смолян. По думите на Славов, трудностите през годината са възниквали най-вече след природните бедствия. „Нееднократно се изправяхме пред критични ситуации, но въпреки трудностите мисля, че трябва да бъдем удовлетворени от постигнатото, защото не се отклонихме от ангажиментите, които поемахме като политици. Държавната политика не се прави само от политиците, тя се прокарва и през администрации, ръководители на институции и експерти. Затова тук са и представители на държавните институции, защото каквото постигаме, го правим заедно и постигаме добри резултати“, посочи Славов.
Той отбеляза, че последните четири години, откакто е областен управител, няма година, която да се е разминала без сериозни природни бедствия. Едно от тях е срутищато на главния път Смолян – Мадан. „За него са взети възможно най-правилните решения, с оглед ситуацията в самото срутище. Лично аз, ще бъда спокоен, когато завършат дейностите по трайното укрепване на срутището и ще настоявам за това“, подчерта областният управител. Той допълни, че дори и през летния сезон е имало проблеми с наводнения от дъждовете в общините Смолян, Чепеларе и Девин. „Успяхме да реализираме проект за почистване на речното корито заедно с Община Смолян, за който Областна администрация получи финансиране. Отзивите за това са изключително позитивни, работата беше свършена добре и това ни кара да бъде по-спокойни преди сезоните, характерни с обилни валежи“, уточни Славов. Той добави, че е започнала реализацията по проекта за Трансгранично сътрудничество, по който в Смолян, Рудозем и Златоград се изграждат подпорни стени край реки в доказано най-критичните точки, където често е имало проблеми при наводнения. Стойността на проекта е 2 млн. лв.
Недялко Славов каза още, че дейностите на Областната администрация се концентрират в населените места, където пряко се застрашават имуществото и живота на хората и това е възможно най-ефективният начин за превенция.
Нели ГЕРГЬОВСКА