Тирана. Албания обяви за персони нон грата и изгони двама дипломати от посолството на Ислямска република Иран, заподозрени за участие в дейности, които застрашават сигурността на страната, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Информацията се появи най-напред в средствата за масова информация, но по-късно бе потвърдена от говорител на Министерството за Европа и външните работи в Тирана. Обяснението на ведомството е, че иранските дипломати са изгонени от страната „заради тяхната дейност в Албания, влизаща в противоречие с дипломатическия им статут“.
Неофициални източници твърдят, че решението на властите е взето в резултат от сътрудничеството с партньорски и израелските тайни служби, с цел да се избегне инцидент по време на футболния мач между Албания и Израел в Шкодра, което трябваше да се проведе в рамките на Лигата на нациите.
По това време е имало информация, че лидерът на албанските джихадисти в „Ислямска държава“, Лавдрим Мухаджери, както и други терористи, са планирали нападение срещу израелските футболисти. Във връзка със случая в Албания и Косово бяха арестувани над 20 души.
Преди няколко месеца Албания обяви за персона нон грата руския военен аташе, както и първия секретар на руското посолство. Но това решение, както беше потвърдено от Министерството за Европа и външните работи, бе свързано със случая „Скрипал“.

Превод и редакция: Тереза Герова