Москва. Независимая газета: Израел се готви за пълномащабна война в Сирия
Руската федерация все още не вижда признаци за изтегляне на американския контингент от Сирия. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната пресконференция. Оповестеното решение на американския президент да изтегли контингента от Сирия предизвика смесена реакция на глобалните и регионалните играчи. Израел изглежда трябва да се противопоставят на присъствието на Иран само със собствените си сили.
В отговор на въпрос за американското военно присъствие в Сирия президентът на Руската федерация заяви, че до момента не вижда признаци за изтегляне на американските войски. „Но признавам, че това е възможно“, каза Путин. Той даде за пример гражданската война в Афганистан, в който САЩ са участвали повече от десетилетие, но понякога изпращат сигнал за ранно оттегляне. Путин вижда създаването на конституционен комитет като една от основните задачи, който ще трябва да разработи препоръки за промяна на основния закон на Сирия.
В деня след изявлението на президента Доналд Тръмп за оттеглянето на сухопътните сили от Сирия, Израел демонстрира своята решителност. „Ние ще продължим да действаме в Сирия, за да предотвратим военното укрепление на Иран, насочено срещу нас, в тази страна нямаме намерение да намалим тези усилия и ще увеличим тяхната интензивност“, заяви еврейският премиер Бенямин Нетаняху по време на срещата Израел-Гърция - Кипър в град Беер Шева
Мнение за решението на американското ръководство бе изразено от бившия израелски министър на отбраната Авигдор Либерман. Той предупреди: „Оттеглянето на Съединените щати от Сирия значително увеличава вероятността от мащабен конфликт на север - както в Ливан, така и в Сирия“. Според бившия министър на отбраната отпътуването на американците ще повиши морала на сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници, Иран и ливанската групировка „Хизбула“.
Франция, чийто ограничен контингент присъства и в Северна Сирия, няма да последва Съединените щати по въпроса за оттеглянето или намаляването на броя на войските, които спомагат за стабилизирането на ситуацията. Париж възнамерява да продължи борбата срещу ислямистите, увери министърът на отбраната на Петата република Флоранс Парли.
В Сената на САЩ действията на Тръмп бяха критикувани. Републиканецът Линдзи Греъм категорично се противопостави на такъв подход към решаването на проблемите в Близкия изток, който припомня методите на 44-ия президент на Съединените щати. „Оттеглянето на малкото американски сили от Сирия ще бъде огромна грешка в стил „Обама“, пише законодателят в Twitter. Ръководителят на комисията по външни работи на Сената Боб Коркър заяви, че „не е разбрал какво се е случило“, отбелязвайки, че ще изчака подробните обяснения от ръководителя на Държавния департамент Майкъл Помпео и началника на Пентагона Джеймс Матис. Демократичните сенатори Робърт Менендес и Джак Рийд се присъединиха към критиката към ръководителя на Белия дом. „Тревожните съобщения, че президентът Тръмп е наредил незабавното изтегляне на американски войници и служители на Държавния департамент от Сирия без план или мерки за стабилизиране, са друг опасен пример за липсата на стратегия в администрацията“, заявиха в изявление.
„Ако говорим за Израел и някои арабски монархии в Персийския залив, тогава за тях ситуацията като цяло не се променя толкова много, заяви военният експерт Юрий Лаймин, коментирайки последиците за американските съюзници. - Те, разбира се, биха предпочели запазването на американския военен контингент на части от територията на Сирия като друг фактор на натиск върху сирийското правителство и Иран, но оттеглянето на този контингент няма да промени по същество ситуацията. Контролът върху основната част на страната вече е твърдо в ръцете на официалния Дамаск, включително това се отнася за онези райони, които се намират близо до Израел. Американските войски не могат да се месят при доставките на стоки от Иран за Сирия“.
Анализаторът допълва: „На свой ред, Иран трудно може да тълкува това решение като картбланш за себе си. Не трябва да забравяме, че сега Турция заплашва да започне нова военна операция срещу сирийските кюрди. Тази операция може да доведе до установяване на турски контрол върху значителна част от Северна Сирия. Подобно развитие е малко вероятно да угоди на сирийските власти и техния ирански съюзник. В допълнение, останките от „Ислямска държава“ продължават да оперират в Източна Сирия. Те вече не представляват такава заплаха, както преди, но борбата срещу тях може да продължи дълго“.