Велико Търново. 1100 лв. са събрани на благотворителен коктейл в града за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров. Събитието се проведе по случай годишнината от рождението на бележития търновец ген. Сава Муткуров. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на паметник на генерала. Необходимата за това сума е около 15 000 лв., а до момента са събрани 2 300 лв. Коктейлът се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново и беше организиран от Инициативен комитет „Сава Муткуров“, който има за цел вдигане на паметен знак на видния търновски генерал.
Зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който е и член на инициативния комитет, поздрави присъстващите, а проф. дин Милко Палангурски от ВТУ, също член на комитета, подчерта приноса на военноначалника към развитието и укрепването на младата българска държава.
„Ген. Муткуров е бил ръководител на отряд при освобождаването на Свищов, деец и защитник на Съединението на България, военен ръководител на контрапреврата, регент и министър в кабинета на Стамболов“, каза проф. Палангурски.
Скулпторът Денислав Сираков, който е автор на проекта, обясни какви са стъпките за направата на паметника – глинен модел, гипсов калъп и отливка на около 80 кг. бронз.
Съпричастни с инициативата бяха зам.-кметът на Велико Търново Снежана Данева – Иванова и колегата ѝ Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, съветниците Нейко Генчев и Мария Илчева, началникът на РПУ – В.Търново, Валентин Къндев, членове на Ротари и Лайънс клубовете, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и десетки родолюбиви граждани. Набирането на дарения продължава.
Мария НЕДЕВА