Щъркелов ден ще събере в парк "Лаута" днес осиновени деца и осиновители. В неформална обстановка всички участници в процеса по осиновяването на изоставени деца ще могат да разговарят по теми, които ги вълнуват и да обменят опит. 

Подготвени са  още забавни игри и творческа работилница за възрастни и деца. Празникът се провежда в условия, когато тайната за осиновяването все още стои като предизвикателство пред обществото, напомнят от Комплекса за социални услуги за деца и семейства, който включва Пловдив за втора поредна година в инициативата на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“. 

Идеята на „Щъркелов ден“ е да създаде нагласа в обществото, че осиновяването е специален ден от семейния календар, в който се е случило раждането на новото семейство и да го представи като повод за празник, а не като повод за тайни и притеснения.  

По време на днешния „Щъркелов ден“ децата и родителите ще изрисуват 30 керамични саксии, в които след това ще посадят цветя и така ще напомнят, че през 2019-та се навършват 30 години от създаването на Конвенцията за правата на детето на ООН.