Членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесе в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български граждани срещу задължителния машинен вот.

След това Комитетът се отправи в сградата на Народно събрание, където се провеждат пленарните заседания, за срещи с политически лидери и депутати.

“Искахме да видим всички партии, но имаме уредена среща само с г-жа Атанасова от ГЕРБ. Решихме да се срещнем първо с най-големите и ще потропаме на вратата на “Продължаваме промяната”, обявиха от Инициативния комитет.

Те потърсиха за среща представители на “Продължаваме промяната”, но засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев отказаха.

При опита на Инициативния комитет да се срещне с БСП, в стаята на социалистите нямаше нито един депутат. Петимата представители на Комитета направиха втори опит за среща с “Продължаваме промяната”. “Влизате в частна собственост”, заяви депутат на Кирил Петков и Асен Василев и изгони представителите на комитета.

“Тези хора си мислят, че държавата им е бащиния”, отсече Недялко Недялков.

Представителите на Инициативния комитет отидоха и за среща с партия ГЕРБ. Там те разговаряха с Цвета Караянчева, която заяви, че е подкрепила подписката. По думите ѝ гражданите трябва да имат право на избор.

“Ако в рамките на този парламент не бъде чут гласът на тези 110 000 души, веднага щом се разпусне парламентът, ние ще инициираме подписка за референдум, в който ще има и други въпроси, които не са приятни за политиците. Например темата за еврото и Северна Македония”, уточни Недялко Недялков.

Групата се срещна с председателя на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

“Уважение към Вашето мнение, но ние имаме наше. Ние държим задължителното машинно гласуване да остане, защото смятаме, че с хартиените бюлетини могат да се правят страшни фалшификации”, каза той.

По думите му Кирил Петков не докаран от машините, а от акъла на българите. “Но сега се поправихме и го свалихме вече”, коментира Тошко Йорданов.

Депутатите на “Демократична България” също отказаха диалог.

Междувременно в сряда Народното събрание не прие да бъде разгледан законопроектът на БСП срещу задължителното гласуване с машини. В пленарна зала за мнозинство не стигна един глас... на депутата от същата тази БСП Крум Зарков.

Карадайъ пред комитета срещу задължителния машинен вот: Гласуване само с машина дискриминира българите

Контролните разписки от машините не се броят, изтъкна Мустафа Карадайъ по време на разговорите с комитета.
Инициативният комитет срещу задължителния машинен вот разговаря с представители на ДПС, както и с лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС припомни за тормоза върху техни симпатизанти от страна на Бойко Рашков и подчинените му служители от МВР. “Налага се да продължим промяната, но в положителна посока”, призова Мустафа Карадайъ.

“Основният проблем при ползването на машините е липсата на доверие и липсата на граждански контрол”, коментира лидерът на ДПС.

По думите му машини могат да се ползват, но трябва да има възможност за граждански контрол и категорично доверие на гражданите за изборния резултат.

Според него, въпреки че могат да се броят контролните разписки, това също не се прави. Карадайъ обясни, че задължителното гласуване на машина дискриминира част от българите, които нямат ценз. Отнемането на гражданското право с какъвто и да е ценз не е предвидено в нашата Конституция и това е противоконституционно.

Той алармира, че в ЦИК има подадени протоколи от изборите, които не са отчетени и не са влезли в крайните резултати от вота. “Докато държавата не носи пълната отговорност за машините, кодовете и всичко останало, има съмнение. Има ли съмнение, има липса на доверие, а оттам държавността ерозира”, каза още председателят на ДПС.

“Има два законопроекта, внесени в НС, за връщане на хартиената бюлетина - на БСП и ГЕРБ. Управляващите правят всичко възможно Изборният кодекс да не се гледа в Народното събрание. Хубавото е, че те нямат вече мнозинство в пленарна зала.

От гледна точка на технологичното време, може да се разгледа този законопроект. Днес ако е влязъл законопроектът в зала, днес се гласува на първо четене. Сроковете за внасяне на предложения между двете четения могат да се съкратят до 3 дни. На четвъртия ден правната комисия може да разгледа предложенията и да си напише доклада. На петия ден този ден може да се разгледа този законопроект и да бъде приет. На шестия и седмия ден може да отиде за публикуване в Държавен вестник”, обясни хронологията на събитията Мустафа Карадайъ.

Десислава Атанасова пред комитета срещу задължителния машинен вот: Надявам се следващата седмица да бъде гласувано

Шансът е следващата седмица законопроектът за връщане на бюлетините да влезе в парламента, обяви Десислава Атанасова на срещата с Инициативния комитет, в който са главният редактор на “Труд” Петьо Блъсков и първият зам.-главен редактор Петьо П. Блъсков.

Представителите на Инициативния комитет отидоха и за среща с партия ГЕРБ. Там те разговаряха с Цвета Караянчева, която заяви, че е подкрепила подписката. По думите є гражданите трябва да имат право на избор.

“Надявам се следващата седмица законопроектът да влезе в пленарна зала и да бъде подкрепен”, изрази надежда тя и допълни, че много хора се притесняват да гласуват на машина.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че те са инициатори на законодателна промяна, която да върне хартиената бюлетина. По думите ѝ връщането на хартиената бюлетина ще е гаранция за спазване на конституционните права на българина. Атанасова изрази надежда, че българският законодател ще прояви разум и сподели, че от БСП и ДПС също подкрепят това предложение.

“Вчера беше тройно критичен ден за г-на Нинова. Първо, след като станаха ясни много неща, включително и всички решения, които са вземани без нейното участие, след като тя оттегли доверието си от Кирил Петков, който тя така бурно подкрепяше миналата седмица, се оказа, че депутатите от нейната парламентарна група я бламират”, коментира тя.

“Това, че депутати на г-жа Нинова нарушиха не само нейните клетви, но и решение на Националния им съвет, е безпрецедентно и скандално. Тя не може да овладее собствената си партия, какво означава да овладее коалицията и държавата. Не знаем какво ще се случи, но от нас има 59 гласа “за” връщане на хартиената бюлетина”, каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

“Шансът е следващата седмица да влезе законопроектът на БСП. Силно се надявам, че има шанс хората да имат право на избор, когато гласуват”, заяви Атанасова и поясни, че когато дойде редът на ГЕРБ да постави законопроекти, те ще предложат не само своя, но и на другите партии, тъй като не претендират за авторство.