През изминалата година с екипа ни отново работихме по вашите сигнали. В търсене на справедливост показвахме истината и всички гледни точки.

В първа част на нашия обзор ви припомнихме схемите, които разкрихме, с участието на лекари. И такива, зад които стои пагонът. Показахме ви как се издава фалшив ковид сертификат, само по лична карта. Видяхте и как сляп по документи мъж, с ТЕЛК за сто процента чужда помощ, кара такси.  Разказахме ви как се живее в лукс с полицейска заплата и как полицейски шеф  се сдоби с шофьорска книжка, при нарушение зрение. Тръгнахме по следите и на хората, които стоят зад злоупотребите в КАТ с хиляди левове с пререгистрациите на автомобили. Видяхте  една нова полицейска схема за разкриване на престъпления, която праща баби и дядовци в ареста. Отново се натъкнахме на полицейски произвол в Трето РУ в Пловдив. През 2022-ра година полицаите най-накрая признаха, че тестовете с Drug Chek отчитат грешки. Тази теза екипът на GlasNews и TrafficNews показа и доказа в поредица от разследвания още преди година. Част от тези разследвания събрахме в обзора ни - част 1.

Разследванията на GlasNews през 2022 г. ВИДЕО

Във втора част на обзора ни нека си припомним: Злоупотребите с  хиляди левове в спорта, какъв е профилът на насилника - психопат, бизнесът за милиони - телефонни измами и как общински служители карат служебни коли с екстри за хиляди левове.

През 2022 г. ви запознахме с един казус, за който прокуратурата се самосезира и започна разследване. Проверката е за това законосъобразно и по предназначение ли са изхарчени близо 3 млн. лева за последните пет години от ръководството на Българската федерация по канадска борба. Обект на разследващите са и други  сигнали за злоупотреби от членовете управителния съвет. Видяхте част от състезателите на изключените клубове, които смятат, че Федерацията се управлява като еднолично дружество  и липсва прозрачност по отношение на разходваните публични средства. Посочени са значителни суми, които са изразходвани за несъществуващи лагери, за подготовка и възстановяване. Състезателите, които видяхте отричат, да са посещавали такива лагери. Как и  защо се стигна до разрив между федерацията и спортните клубове? Нека си припомним:

Защо федерацията по канадска борба изключи световни шампиони?

Показахме ви и “пълнежа на федерацията“. Видяхте хора, извоювали не една и две световни и европейски титли, прославили страната ни по света. От документите с които разполагаме, че на федерацията са отпускани стотици хиляди левове от Министерството на младежта и спорта. Справката показва, че за 2016 -та те са 201674лв, за 2017 - 288 000лв, за 2018 година- 300 000 лева, за 2019г. - 170 000лв, за 2020 - 160 000лв, а за миналата 2021г - 160 000лв.Общата сума е над 1 милион и 200 хиляди лева. По предназначение ли са изразходвани тези средства?

Източвани ли са пари от федерацията по канадска борба?

Имаме уверение на прокуратурата, че проверка ще бъде извършена, а когато са готови резултатите ще бъдат оповестени.

През изминалата година ви срещнахме с жертви на домашно насилие. Експерти обясниха подробно пред нашата  камера какъв е профилът на насилника. И този на психопата. 2816 жени и 935 деца са жертва на домашно насилие, сочи статистиката на МВР за 2021 година. Това с прости думи значи, че всеки ден 7 жени и 3 деца биват бити, насилвани и обиждани от съпрузите и бащите си. Това е статистиката на подадените жалби в МВР, колко обаче реално са жертвите, не е ясно. Ясно е, че част от подадените жалби завършват с убийства. На жертвите. Защото насилникът не е бил наказан навреме. Разказахме ви за убитите жени и за тези, които мълчат. За страха, за срама и за вината.

Разследване на GlasNews - I част: Бой, психически тормоз и смърт

Срещнахме ви и с жена, успяла да избяга от насилника си - Евгения Георгиева.  За съжаление тя не успя да се пребори за права над децата си. Месец след това интервю загина в катастрофа. Екипът ни изказва искрени съболезнования към близките й.

Побоища, ритници, синини... Разказът на жена, жертва на домашно насилие ВИДЕО

Представихме ви и мнението на експертите за проблема. Както и готов ли е законопроектът за домашното насилие, по който работи Министерството на правосъдието.

С новия закон жертвите на домашно насилие ще са по-защитени ВИДЕО

През изминалата година чухте ексклузивния разказ и апела на майката на една друга жена - Евгения Владимирова. Убийството й потресе България. Мъжът й Орлин Владимиров я обяви за изчезнала, а последствие стана ясно, че според разследващите той я е убил. Тялото на младата жена бе открито в куфар. Пред камерата ни застанаха две майки – тази на убитата Евгения и тази на палача й – Орлин. Вижте отново техния разказ:

Ексклузивно пред GlasNews: Говорят майките - на убитата Евгения и на убиеца й

Съдът гледа мярката на Пламен, обвинен като помагач в убийството на Евгения 

Разследване на GlasNews.bg: Защо беше убита Евгения? ВИДЕО

Делото за убийството на Евгения започва година по-късно. Първото заседание от процеса ще бъде на 17 януари, когато ще започнат разпитите на свидетели.

През изминалата година ви срещнахме и с други жертви. Само, че не на домашно насилие, а на психически тормоз от телефонни измамници. Жертвите на един бизнес за милиони. Показахме ви схемите, по които мамят вашите баби и дядовци. Кои са те? Как работят? Как харчат парите на жертвите си? От къде мамят? Вижте отново:

Бизнес за милиони с телефонни измами без граници ВИДЕО

Телефонни измами без граници. Без съвест, без морал и  живот в лукс, без данъци. И не спират, защото печалбата оправдава страха от арест и затвор. Толкова ли е трудно да бъдат заловени хората зад телефонната слушалка? Кое наложи да бъдат спрени мащабните полицейски акции с арести, от които последваха присъди? Как хора без декларирани доходи живеят в лукс? Какви са схемите им в България? Как мамят в Гърция?

Още ексклузивни разкрития за бизнеса за милиони с телефонни измами ВИДЕО

В края на годината ви показахме как Заместник кмет ползва  като лична служебна кола, която струва 80 хиляди лева  и е по европейски проект: за , намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи". Автомобилът е с 42 екстри,. В същото време друг общински служител със заплата около 2000 лева,  кара кола от 65 хиляди лева   и твърди, че не е скъпа.

СКАНДАЛ: Кои зам.-кмет и общински шеф купиха служебни коли с екстри за лична полза? ВИДЕО

И през 2023-а година екипът ни ще продължи да работи по вашите сигнали, в търсене на справедливост.