Започна церемонията по откриването 29-те Летни олимпийски игри в японската столица Токио!

За втори път в историята японската столица е домакин на олимпийско събитие след 1964 г. До 8 август в рамките на 17 дни ще се състоят 33 състезания, рекорден брой, като 339 събития се провеждат на 42 състезателни места. 

Игрите бяха отложени с една година и така стават първите, които ще се проведат в нечетна година.

Основното опасение на домакините остава здравето на атлетите, съдиите и другите официални лица. Токио ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август. В последните дни броят новозаразени с коронавирус в Олимпийското село се повиши, което предизвиква допълнителни тревоги. Делегацията на Гвинея пък се оттегли от участие заради вируса, а още през април Северна Корея обяви, че няма да пусне атлетите си в Токио.

За да се проведат Олимпийските игри в разгара на пандемия, Международният олимпийски комитет и Параолимпийският комитет са работили в тясно сътрудничество с Организационния комитет за разработване на поредица от мерки за сигурност, които служат за предотвратяване на заразата и разпространението на коронавируса. 

Не е задължително спортистите да пристигат в Япония ваксинирани, но се препоръчва. Организационният комитет също така поиска държавите да ограничат престоя си на японска територия, доколкото е възможно. Състезателите, които ще трябва да направят два предварителни PCR теста, 96 часа и 48 часа преди пристиганетоси- ще преминат още един при пристигане на летището в Токио и няма да имат достъп до Олимпийското село до пет дни преди да започнат да се състезават. Те ще трябва да го напуснат в рамките на 48 часа след края на тяхното участие.

Състезателите няма да спазват 14-дневната карантина, която понастоящем се изисква от японското правителство за всички, пристигащи от чужбина, въпреки че те трябва да се подложат на нови тестове при пристигане в страната и впоследствие всеки ден - за продължителността на престоя си. Носенето на маска през повечето време (изключенията ще бъдат, когато ядат, пият, спят, тренират или се състезават) е задължително за спортистите. Участниците в игрите трябва също да представят план за дейност, който подробно описва всичките им планирани движения и да се придържат към него, както и да "минимизират контакта" с други спортисти, според ръководството, което също предупреждава, че неспазването на тези насоки може да доведе до дисквалификация. Освен това те ще могат да използват само транспортните средства, разрешени от организацията, но не и обществения транспорт и ще могат да се хранят само в своите помещения за настаняване и на местата за състезания и обучение.

Японското правителство забрани на чуждестранните посетители от Олимпийските игри в Токио, за да предотврати разпространението на COVID-19. 

Мирайтоуа е талисманът за Олимпийските игри в Токио 2020. Това е футуристичен син персонаж, който има емблема на Токио 2020 на главата и тялото си, както и супер силата да се транспортира незабавно навсякъде, където пожелае. Процесът на проектирането му включва 5 милиона деца в цяла Япония, които дават своето мнение и одобрение за различните предложения.