Лидерите на Латвия и Естония заявиха, че в отговор на руската заплаха Западът трябва, наред с други неща, да възстанови наборната повинност и да увеличи разходите за отбрана до 3 процента от БВП. Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс е убеден, че европейските страни трябва да се върнат към „нивата на разходите от епохата на Студената война“, съобщи полският новинарски канал TVN24.

Според латвийския лидер европейските страни също трябва да обмислят възможността за възстановяване на задължителната военна служба. Тези решения ще създадат обучени кадрови резерви, които могат да бъдат използвани в случай на война.

"Никой не иска да се бие. Проблемът е, че никой не иска да бъде атакуван. И никой не иска да види какво се случва в Украйна. Но трябва сериозно да обсъдим въпроса за военната служба", каза Ринкевичс.

Нека отбележим, че руската агресия срещу Украйна принуди някои страни да се замислят за въвеждането на подобни решения.

Самата Литва възстанови практиката на задължителната военна служба през 2023 г. Освен това Швеция последва този пример, а Естония, Финландия и Норвегия не искаха да се откажат от задължителната военна служба след края на Студената война.

Военни разходи

Ринкевич добави, че европейските страни трябва да се върнат към нивата на разходите от Студената война и „това беше много повече от два процента“.

На свой ред естонският президент Алар Карис се изказа в полза на разглеждането на въпроса за въвеждането на специален данък, който да финансира военни покупки. Например балтийските страни харчат 2% от БВП за отбрана, но се стремят към 3%.

В същото време естонският политик се застъпи за по-равномерно разпределение на разходите на НАТО между Европа и САЩ. Според него е необходимо да се постигне равенство „50 на 50”.