В четвъртък, 7 март, Швеция официално ще се присъедини към Алианса на НАТО, ставайки негов тридесет и втори съюзник. Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

„На 7 март 2024 г. Швеция официално се присъединява към Алианса на НАТО, ставайки 32-ият съюзник“, отбелязва пресслужбата.

Освен това Белият дом добави, че Швеция е „силна демокрация с много способна армия, която споделя ценностите и визията за мир“ на алианса.

„Присъединяването на Швеция като съюзник в НАТО ще направи Съединените щати и нашите съюзници още по-сигурни. НАТО е най-мощният отбранителен съюз в историята на света и днес е толкова важно да опазим нашите граждани, колкото и преди 75 години преди, когато нашият Алианс беше основан върху останките от Втората световна война“, се допълва в съобщението.

В същото време, според шведското издание The Local, унгарският външен министър Петер Сиярто пристигна в Съединените щати с цел да прехвърли ратифицираните документи на страната си в Швеция.

Журналистите отбелязват, че шведският премиер Улф Кристерсон и външният министър Тобиас Билстрьом също са във Вашингтон.

Изданието допълва, че според графика, публикуван от Държавния департамент на САЩ, срещата между държавния секретар Антъни Блинкен и Кристерсон е планирана за 18:15 ч. Вероятно тогава той ще представи документи за присъединяването на Швеция към НАТО и страната официално ще се присъедини към военния съюз.

Също така журналистите поясниха, че церемонията по издигането на шведското знаме в централата на НАТО в Брюксел е насрочена за понеделник, 11 март.

Пътят на Швеция към НАТО

Да припомним, че Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия на 18 май 2022 г. във връзка с пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна. Още на 5 юли 2022 г. страните подписаха протоколи за присъединяване към Алианса.

Финландия се присъедини към НАТО през април 2023 г. Така страната стана 31-вият член на блока. Доскоро Анкара и Будапеща блокираха присъединяването на Стокхолм към НАТО.

На 25 януари 2024 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира молбата на Швеция. Унгарският парламент предприе подобна стъпка на 26 февруари, след което президентът Тамаш Шуйок подписа документа.

Официално Будапеща обясни възпрепятстването на присъединяването на Стокхолм към НАТО с прекомерна критика.