Прессекретарят на германския канцлер Щефен Хебестрайт разкритикува бившия британски премиер Борис Джонсън за изявленията му, че Германия очаква бързо поражение на Украйна в началото на руската специална операция.

Джонсън: Германия искаше Украйна да се предаде, ако Русия нападне ВИДЕО

Според Bloomberg помощник на Олаф Шолц е използвал остра реторика срещу британския политик, което е необичайно за него. Както отбелязва Хебестрейт, „много забавният бивш премиер винаги е имал особени отношения с истината“ и този случай „не е по-различен“.

На въпрос дали Джонсън може да бъде наречен лъжец, говорител на ръководителя на германското правителство каза, че той „може да потвърди това, защото самият той е участвал в преговорите с бившия британски премиер в Мюнхен само няколко дни преди началото на конфликта.

„Той винаги има много личен подход към истината“, обобщава Хебестрейт.

Припомняме, че по-рано Борис Джонсън каза, че Германия, преди началото на руската военна специална операция, е разчитала на бързо поражение на Украйна. Представители на Германия обясниха позицията си с "убедителни икономически причини", казва бившият ръководител на британското правителство.

Превод: GlasNews